Jön az egészséges sulimenza, legelhetnek a diákok

Idén a gyakorlatban is berobbant a tavaly kezdeményezett “közétkeztetési rendelet”, ami azt jelenti, hogy elvileg egészségesebb lesz a sulis menzakaja. Szóval a kis srácok készülhetnek a zöldségdömpingre, elfelejthetik a sós és zsíros tápokat. 

Az új sulis kajarendelet határozza meg ezentúl azt, hogy mi lehet és mi nem lehet az iskolák, ovik, bölcsik, sőt még a kórházak által kínált ételekben. Egy-egy adott célcsoport teljes energiaszükségletét korcsoportonként írják elő, és azt is megmondják, hogy melyik étkezés során ennek hány százalékát kell belapátolni.  A lényeg pedig nyilván az, hogy a zsírban tocsogó műcuccok lekerüljenek az étlapról, és hogy a konyhán a gyerekek ne találjanak cukrot, és sót, amivel kicsi meg tudnák bolondítani a napi étket. Ahol pedig lehet, ott ki kell írni nagy betűkkel, hogy “A túlzott só- és cukorfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet!”.

Jó hír, hogy az étrendek, a menüsorok megtervezését is szabályozni fogják, tehát mondjuk 20 nap alatt egy kajaféle egyszer szerepelhet csak. Nem lesz tehát heti kétszer rántott sajt.

És bizony eljött végre a nap, amikor megszüntetik a napközis menzateát, és még az ivólevek néhány fajtáját is. Nincs szörp, srácok, bocsi, de attól híztok. Helyette jön inkább a napi minimum fél liter tej. Plusz a négy adag zöldség , ami rémisztően hangzik – főleg hogy a krumplit is elfelejthetik -, de van értelme.

Az új menzarendeletet pedig ellenőrizni is fogják, az intézményekben vezetni kell majd egy úgynevezett “nyersanyagkiszabati ívet”, amit 90 napig kell megőrizni. Továbbá, mindenhol ki kell függeszteni az étlapot is, amin – mint minden menő helyen – fel kell tüntetni, hogy mennyi egészséges és nem egészséges cucc van benne.

Jó étvágyat, gyerekek!

(via:index.hu)

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter