Jövő áprilisig tart a Sorosozás? Orbán Viktor ugyanis nem lát más ellenfelet, aki veszélyeztetné a Fidesz választási sikerét.

Lényegében ennyi a hír! De azért nem teljesen.

A Fidesz belső mérései szerint a kormánypártnak az is jó, ha lesz MSZP-DK összefogás, mert ez az LMP-t és a Momentumot segítené be a parlamentbe. A Jobbikot nem tartják ellenfélnek. A tábor összetartásához ugyanakkor szükség van ellenségképre – aki továbbra is Soros György marad – tudta meg az ATV.hu.

hirdetés

A résztvevők elmondása szerint Orbán Viktor szerint „rendben van” a választási győzelem. Arról ugyanakkor nem beszélt, hogy meglesz-e a kétharmad, vagy csak győznek.

Az ellenzékről Orbán azt mondta: „nem lát kihívót, sem Vona Gábor Jobbik-elnök, sem Botka László, MSZP-s miniszterelnök-jelölt személyében.

hirdetés

„Nagyon furcsa ilyet mondani, de olyannyira nincs ellenzék, hogy azért nem is vitatkozunk velük, mert ha egyáltalán észrevennénk őket, és vitába bonyolódnának, azzal megemelnék a Jobbikot, az MSZP-t és az LMP-t, és azzal adnának súlyt nekik”

– nyilatkozta az ATV.hu munkatársának egy forrásuk. A kormányzat megrendelésére született belső mérések azt mutatják, hogy az is kedvező a Fidesz és a kormány számára, ha nem lesz 2018 tavaszára MSZP-DK összefogás, de – tette hozzá a forrás – „az is jó lesz a Fidesznek, ha megszületik az MSZP-DK közös lista, mert a méréseik azt mutatják: ez esetben a baloldali választók jelentős részben választanák az LMP-t és a Momentumot, és ezzel besegítetnék azt a két erőt a parlamentbe, amely még nem volt kormányon.

„Most nincs bevándorló, de a kerítés létjogosultságát a vidéki Magyarország nem kérdőjelezi meg. A harc folytatódik, a tábort össze kell tartani, kell hogy valami ellen küzdeni lehessen, ezért van szükség Sorosra, a Soros-tervre, a kvótára”

– magyarázta a legfőbb irányt a portál egyik inforátora.

2030-ig Fidesz-kormány?

A HVG információi szerint ugyanakkor már nagy ívű, 2030-ig szóló víziót vázolt fel a kormánypárti képviselőknek a Fidesz és a KDNP múlt heti frakcióülésén a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint ha a kormány a helyén maradhat, 13 év múlva Magyarország lehet a régió húzóországa. Soros György pedig gyakorlatilag „jobb híján” lett főellenség, a hazai palettán ugyanis nincs senki, akitől meg kellene védeni az országot.

A lap beszámolója szerint a miniszterelnök a kormánypártok háromnapos velencei frakcióülésének nyitányaként tartott helyzetértékelést, amelynek legfőbb üzenete a résztvevők beszámolói szerint az volt, hogy az elkövetkező évtized egyik legsúlyosabb, a jövőt leginkább meghatározó problémája nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában a megállíthatatlannak tűnő bevándorlás lesz.

Ezzel nagyjából meg is indokolta a kormány újabb, ezúttal a Soros-terv megakadályozásáról indítandó nemzeti konzultációjának létjogosultságát,

több képviselőnek ugyanis bevallása szerint kétségei voltak afelől, hogy a migrációs témában, illetve Soros Györgyben „van-e még töltet”, meg lehet-e még szólítani velük az embereket. A miniszterelnök később belső felmérésekkel is alátámasztott érvelése szerint azonban megnyugodhattak: van, még rezonálnak a témára.

Orbán Viktor szerint amennyiben Magyarországon folytatódik–folytatódhat a mostani kormány politikája, akkor 2030 táján hazánk minden téren, még a most még rosszabb oktatási, egészségügyi vagy gazdasági mutatókban is lekörözi majd régiós szomszédait.

Sorosról szól majd a kampány országosan?

Bár a kormánypártok választási kampánya egyértelműen Brüsszel megállításáról és a Soros-terv megakadályozásáról szól majd, Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mi kell még a választásokig a Fidesz népszerűségének fenntartásához: olyan, általa csak „80-20-as kérdésekként” emlegetett témák napirenden tartása, amelyekben a párt belső felmérései szerint nagyarányú, a törzsszavazókénál is magasabb a társadalmi elfogadottsága – írja a HVG.

Az egyik legtriviálisabb ilyen kérdés, ami a kampány fő üzenete is lesz, hogy egyedül a Fidesz tudja megvédeni az országot a bevándorlóktól, de azt a választói benyomást is érdemes szerinte erősíteni, hogy amíg a Fidesz van kormányon, addig az emberek gazdasági helyzete javul, fokról fokra nő a bérük, csökken az adójuk, összességében: több marad a zsebükben.

Orbán lesajnálóan beszélt a Jobbikról és az MSZP-ről: egyik párt vezetőjét sem tartja érdemi riválisának vagy kihívójának. Egyes interpretációk szerint így gyakorlatilag „jobb híján” lett Soros György a főellenség, a hazai palettán ugyanis nem találni senkit, akitől meg kellene védeni az országot.

Ne legyen nagy az arca

A Fidesz majdnem példátlanul magas támogatottsága ellenére Orbán többször is óvta a képviselőket az önteltségtől és az elbizakodottságtól.  Azt mondta, hogy bár a kormánypártok minden adat, kutatás szerint jól állnak, de a választást bárhonnan el lehet veszíteni, úgyhogy senki ne dőljön hátra, mindenki dolgozzon teljes erőbedobással és „ne legyen nagy az arca”.

És Pécsen?

Nagy kérdés, hogy Pécsett milyen témák uralják majd a választási kampányt. Soros György és a migráció ugyanis vélhetően nem lesz eléggé “taszító” a pécsieknek, ez már a népszavazás helyi részvételi adataiból világosan látható volt. Akkor ugyanis az országos átlagnál jóval kevesebben mentek el szavazni Pécsen, Baranya a legutolsó helyen állt a részvétel szempontjából. 

A “szőnyeg szélére” állítja-e Pécset Orbán Viktor a vasárnapi számok miatt? – OK!PÉCS

Az általános közvélekedés ellenére mi arra tippelünk, hogy nem. Pécsen ugyanis 23.595 új szavazót szerzett a Fidesz. Mutatjuk, hogyan jött ki ez a szám. Sajtóhírek szerint, komoly következményei lesznek a Fideszen belül annak, hogy érvénytelen lett a népszavazás.

(via ATV.hu, HVG.hu)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter