Íme a részletek a kormány brutális családtámogatási pénzosztásáról

Júliustól élnek a hétpontos családtámogatási kedvezmények, ezt sajtótájékoztatón jelentette be Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Orbán Viktor tegnap bejelentett, hétpontos új családtámogatási pontjait részletezte Novák hétfő reggel. Mi sajnos nem, de az Index ott volt a sajtótájékoztatón. Azt írták,

hirdetés

Novák Katalin szerint “a 10 millió forintos szabad felhasználású hitelt 18 és 40 év közötti nők tudják fölvenni, aminek a törlesztését az első baba születése után három évre felfüggesztik. A második gyerek érkezése után már nemcsak a törlesztést függesztik fel és a tartozás 30 százalékát el is törlik, a harmadik gyermek után pedig az egész tőketartozást eltörlik”.

A PROGRAM 2019 JÚLIUS 1-TŐL NYÍLIK MAJD MEG, ABBA HÁROM ÉVIG LEHET MAJD BELÉPNI.

Ha a 10 millió forintos maximális hitelt veszik fel a fiatalok, akkor is a havi törlesztő nem lesz nagyobb, mint havi 50 ezer forint.

Bővül a CSOK: 10 millió két gyerek után

Az Index tudósítása szerint a csok bővítéséről azt mondta, hogy a kamattámogatott kölcsönt használt lakások vásárlására is kiterjesztik. Ez szintén július elsejétől lép érvénybe, 2 gyermek vállalása esetén 10, három vagy több gyerek után 15 millió forintos hitelt lehet fölvenni. Újdonság az is, hogy eltörlik a 35 milliós értékhatárt, vagyis ennél drágább használt lakásra is lehet kapni hitelt.

A 10 milliós szabad felhasználású hitelt már házas nők is igénybe tudják venni, sőt, olyanok is, akiknek már van gyermeke, náluk viszont a következő, 2019 július 1. után született gyermeknél lesz érvényes a törlesztés felfüggesztése.

A 10 millió forint a maximálisan felvehető összeg, ennél kevesebbet is föl lehet venni. A maximális összeg esetében a futamidő nagyjából 20 év.

SZJA eltörlése

A négy vagy több gyermekes anyák szja kedvezménye várhatóan a jövő évtől indul, vagyis aki legalább négy gyermeket fölnevelt, annak a nőnek élete végéig nem kell jövedelemadót fizetnie. Az államtitkár azt mondta, ilyen sehol a világon nincs még, de a kormány reméli, mások is átveszik a magyar példát – írja az Index.

Az szja-mentesség mindenkire érvényes lesz, akinek van már négy gyermeke, és azokra az édesanyákra is, akinek már felnőtt gyerekeik vannak. Emellett a kormány megtartja a jelen családi adókedvezmény rendszerét is.

Gyedre menő nagyszülők

A nagyszülői gyed rendszere azt hivatott támogatni, hogy a szülők visszamehessenek dolgozni, ha a nagyszülő aktívan részt szeretne venni a gyerek(ek) életében, ezért ők vehetik fel a gyedet. Ugyanakkor fontos, hogy a gyed extrát a nagyszülők nem tudják fölvenni.

Több bölcsőde – több hely

A kormány úgy látja, hogy egyre több bölcsődére van szükség, ezért határozta el a kormány, hogy 2022-re megvalósítja a teljes bölcsődei ellátást. A kormány úgy látja, hogy 70 ezer bölcsődei férőhelyre lenne szükség ahhoz, hogy minden szülő, aki szeretné, bölcsibe tudja vinni a gyermekét, ehhez hiányzik az a nagyjából 20 ezer, amelyről Orbán Viktor beszélt – részletezi a sajtótájékoztatón elhangzottakat a lap.

Autóvásárlási támogatás

A nagycsaládosok autóvásárlási programját azért vezeti be a kormány, mert azt látják, vannak, akik azért nem vállalnak negyedik gyermeket, mert egyszerűen nem férnének be a négy gyerekkel az autóba. Ez a program várhatóan szintén július elsejétől indul – írja az Index.

Mindenre van pénz

Novák azt mondta az Index tudósítása szerint, hogy a költségvetési források biztosítottak ezekhez a programokhoz, emiatt senkinek nem kell aggódnia. Hogy mennyibe is fog kerülni mindez a kormánynak, az attól is függ majd, hogy hányan veszik igénybe a lehetőségeket, de a kormány jelenleg azzal számol, hogy

2020-BAN MINDEZ 150 MILLIÁRD FORINTBA KERÜL MAJD A KÖLTSÉGVETÉSNEK.

(via Index

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter