Gépekre cserélik az embereket Pécsen!

19 egységből álló, kamerás rendszámfelismerő rendszert telepítenek a belvárosi védett övezetekbe, a papír-alapú engedélyek ugyanis nem sokat érnek, a közterület-felügyelőkről már nem is beszélve – írja egy szakdokumentum. Viszont egy perc alatt lehet majd behajtási engedélyhez jutni.

kamera

hirdetés

Létezik egy Digitális Nemzet Fejlesztési Program, amin leresztül az “intelligens városi fejlesztéseket” támogatják. A cél az, hogy a legkevesebb erőforrás felhasználásával, maximális hatékonysággal biztosítani a minőségi szolgáltatásokat úgy, hogy mindehhez a lehető legjobban használják fel a rendelkezésre álló technológiát. Mindez akár egy komolyabb bullshit is lehetne, de Kecskeméten pl. ez alapján készítették el a parkolóhely foglaltságot jelző rendszert.

A pécsi belvárosba 5 éve kell behajtási engedély, így próbálják megóvni a nagy forgalomtól a műemlékeket, illetve a lakókat a zajtól és a benzingőztől. Jelenleg papír alapú behajtási rendszer van, élőerős ellenőrzéssel, igen, utóbbiak a közteresek, az üzemeltetést pedig a BIOKOM látja el. Maga ez a rendszer viszont – mint olvasható a Jogi és Ügyrendi bizottság elé kerülő előterjesztésben – “gyenge hatásfokú, a papíralapú engedélyekkel sok visszaélés”. Ennek akarnak véget vetni a behajtási jogosultságok ellenőrzésének automatizálásával, azaz egy kamerás rendszámfelismerő rendszer telepítésével, kiváltva ezzel az eddigi, közteresek által végzett behajtás-ellenőrzési mechanizmust.

hirdetés

Városi traffipaxok pásztáznak majd a pécsi belvárosban

terkep

Itt lesznek majd a rendszámfelismerő kamerák.

A zóna határain lévő kordonpontokra olyan kamerákat szerelnek, amik képesek azonosítani a rendszámokat. A rendszer leolvassa az egyes kordonpontokon be- és kihaladó járművek rendszámtábláit, valamint rögzíti az esemény dátumát, lefotózza az autót,  majd ezeket tárolja és továbbítja egy központi ellenőrzési rendszerbe. Az adott időpontra érvényes behajtási jogosultsággal rendelkező rendszámokat összehasonlítja a be- és kihajtásokkal rögzített rendszámok adatbázisával. Ha nincs a rendszám a rendszerben, akkor lehet büntetni, ami szintén automatikus lesz. Ez így első olvasatra hasonló, mint a telepített traffipaxoknál.

Mobilon is lehet behajtási engedélyt intézni

Ami mindenképpen előrelépés, hogy nem kell ügyfélszolgálatra járogatni és megvenni a behajtási engedélyt, hanem mindezt  mobilon is el lehet majd intézni, és fizetni is így lehet majd. Ráadásul így bármikor megvehetjük az engedélyt, napszaktól függetlenül.

A rendszer 2017 január elsején startolna, és 11 pontra helyeznek ki összesen 19 kamerát.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter