Kémek keresik a titkos pécsi gyros receptjét

Komoly biztonsági intézkedéseket kellett bevezetni két pécsi gyrososnál, miután kémek (!) kezdtek beszivárogni az üzletbe, és megpróbáltak a bizalmukba férkőzni. A beépített emberek az Igazi Gyros receptjére kíváncsiak, még a szemetet is felforgatták, hogy megtalálják a fűszerek zacskóit. 

Kémeket küldenek a pécsi gyrososok abba a két pécsi büfébe, ahol birtokában vannak annak a receptnek, amitől ott a legfinomabb ez a keleti szendvics. Számtalan helyen lehet gyrost kapni Pécsen, de csak két olyan hely létezik, ahol az eredeti közel-keleti ízvilágot kapjuk.  A büfések is jól tudják, hogy a városban csak ketten őrzik a titkos receptet: az Oázis szír és a Casablanka jemeni tulajdonosa.

hirdetés

– Mindenki próbálkozik, de senki nem jár sikerrel, még ha tudja is milyen fűszerek kellenek, azokat sem tudja megfelelő arányban használni. Itt van ugyanis minden – mutat a fejére Mohhammed, a Casablanca tulajdonosa. – Sosem írtam le sehova a receptet, amit összesen csak hárman tudunk.

Mohamed Al-Zuhiri-FORIS

hirdetés

A férfi azt mesélte, hogy nem rég felvett egy új kisegítőt, pár nap után viszont észrevette, hogy a srác a kukából lóg ki és nagyon keres valamit.

– Mit keresel, kérdeztem, mire azt mondta, hogy elvesztett valamit, de eközben fűszeres zacskók voltak a kezében. Ekkor esett le, hogy a receptet keresi. Már az elején gyanúsan viselkedett, ki is derült, hogy a konkurencia küldte kémkedni, azóta is ott dolgozik – magyarázza Mohhammed.

Mohammed Al Zuhiri nem bízott semmit a véletlenre, mint mondja mindig figyelt arra, hogy a speciális fűszerek csomagolásait magával vigye az üzletből, és mindig másik szemetesbe dobja ki.

alibaba2

Innen indult a híres pécsi gyros. A recept máig titkos.

– A kilencvenes évek közepén hárman dolgoztuk ki a tuti receptet, de már csak ketten foglalkozunk gyrossal, harmadik barátunk már más munkát végez.  Több, mint 20 éve nyitottuk meg az Alibaba és a 40 szendvics büfénket az Apollo mozival szemben, ott alkottuk meg az azóta sikerré vált titkos összetételt, vagyis a hús, a csípős és a joghurtos szósz receptjét – mesélte lapunknak Mohammed Al Zuhiri – aki most komoly biztonsági intézkedéseket vezetett be, nehogy kiszimatolják a titkot.

– Tőlem is sokan meg akarták tudni a receptet, sok pénzt ajánlottak, de nem kapták meg- mondja Bakir Ghilan az Árkádban lévő Oázis társtulajdonosa.

Bakir Ghilan oazis arkad

Eddig három eredeti gyros büfé volt Pécsen, de a Király utcai tulajdonost váltott, a szírek irániaknak adták el a boltot, viszont a receptet nem adták el. Az új tulaj más fűszerezést használ, emiatt pedig más az íze is a gyrosuknak.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter