Keményen rászállnak a magánszállások kiadóira?

A hatóságok és a szakmai szervezetek azon gondolkodnak, hogyan lehetne szabályozni például az Airbnb-n vagy a Booking-on hirdető magánzókat, akik ezeken keresztül simán kiadják lakásukat vagy házukat.

booking pécs

Külföldi felmérések szerint a magánszállások a vendégek kb. 10%-át csábítják el a szállodáktól vagy a “hivatalos” motelektől, appartmanoktól.

Míg a pécsi szállodások non-stop panaszkodnak, addig a Bookingon például alig találni szabad lakást vagy házat szinte egész évben. Pedig Baranyában 315-en, Pécsen pedig csaknem 100-an utaznak a magánszállás-bízniszben. Az Airbnb-n pedig az augusztus 20-i hosszúhétvégére már csak 27 lehetőség maradt.

airbnb szabad pecók

Nem megtiltani, hanem szabályozni kellene az egyre népszerűbb online szállásmegosztók, így az Airbnb működését a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint. Niklai Ákos az MTI-nek azt mondta: a külföldi társszövetségek felmérése szerint a magánszállások a vendégek 5-10 százalékát csábítják el a szállodáktól. Hozzátette: a magánszoba-kiadásnak természetesen pozitív hatása van a turizmusra, ezért nem a tevékenység megszüntetésére, hanem szabályozására van szükség.

Niklai szerint ez a szálláskiadási forma – bár menő – az árnyékgazdaság része, azaz nem világos, milyen szabályok, rendeletek vonatkoznak erre a területre, az adóztatási rend eltérő-e más szállásadási tevékenységtől, vagy megfelelő-e az adózási morál – tette hozzá.

A szállodákra, kereskedelmi szálláshelyekre több, rendeletekben meghatározott előírás vonatkozik, amelyek betartása jelentős költséggel jár. Az egészségügyi, fogyasztóvédelmi, tűzvédelmi, munkavédelmi szabályok mellett meg kell felelni egy sor jogi, adózási előírásnak is. Ezek betartása nem kötelező a magánszállásoknak, így jóval olcsóbban tudják kiadni a szobájukat, lakásukat. Ezzel pedig valóban el tudják csábítani a szállodai vendégeket, továbbá jelentős adóbevétletől is elesik az állam és az önkormányzat is – mutatott rá.

A statisztikák szerint egyébként egy átalgos szállodai szoba árához képest akár 30-40%-al is olcsóbb lehet a magánszállás.

Vizsgálódni fog a magyar adóhivatal is?

Az osztrák adóhivatal a napokban adatokat kért az Airbnb-től, és további magánszállásokat kínáló oldalak üzemeltetőitől, amely a begyűjtött adatokból a keletkezett bevétel összegére kíváncsi, valamint majd arra, hogy a szállást hirdetők fizetnek-e adót a bérbeadás után.

Egy legutóbb nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a 9flats, a Wimdu vagy az Airbnb oldalakon kínált szállások miatt az osztrák állam 2016-ban több mint 9 millió euró adótól esik el, további 4,5 millió euró idegenforgalmi adót a települések nem kapnak meg.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter