Képregény készül a pécsi ’56-os hősökről

Hatvan éve fogták magukat a pécsiek, és felvették a kesztyűt a szovjet megszállókkal szemben. Gerillaként harcoltak a katonák ellen és megkeserítették az életüket. Ők voltak a Mecseki Láthatatlanok. Most képregény készül róluk.

A Mecseki Láthatatlanok fegyveres szabadságharcos csoport volt, akiknek a tagjai az 1956-os forradalom leverése után még hetekig ellenálltak a Mecsek hegyeiben rejtőzve. Több heti harc után a ruszkik felmorzsolták a csoportot, de addig komoly veszteségeket okoztak a szabadságharc leverőinek. Több elfogott szabadságharcost halálra ítéltek később és kivégeztek.

hirdetés

A “Mecseki Láthatatlanok” gúnynév a forradalom leverése utáni években született a Kádárék részéről az események meghamisítására, lekicsinylésére, hogy az ellenállókra a magyar nép ne tekinthessen hősként, hanem inkább gyáva, rejtőzködő gyilkosokra, akik a kommunista rendszer ellenségei voltak. Pont az ellenkező hatást sikerült vele elérni, Pécsett a mai napig szinte misztikus hősökként tekintenek az ellenállókra.

Olyannyira, hogy most láthatóvá is válnak a láthatatlanok. Idén ünnepeljük az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját és a pécsi önkormányzat többek között egy képregénnyel állít emléket a hősöknek. A szigetvári születésű rajzoló, Sarlós Endre grafikái fognak megjelenni a képregényben, amiből 15 ezer darab fog elkészülni nettó 4,2 millió forintért és nagy részük várhatóan az iskolákban fog landolni.

Sarlósnak nem újdonság történelmi tárgyú képregényt rajzolni, mert a Szigetvár ostromával és az Elfeledett hősök – A 2. magyar hadsereg kálváriájával már bőven letette a névjegyét. Szinte biztos, hogy már mindenki találkozott a munkáival, mert éveken át dolgozott a Fülesnek, illetve őhozzá fűződik a Rejtő Jenő könyvének, A Néma Revolverek Városának a képregényes feldolgozása.

(Borítóképünk illusztráció és a Marvel univerzumhoz kapcsolódik)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter