Keresztes: erdőírtó Péterffy mellé sosem állunk oda!

Minden valószínűség szerint önállóan indít képviselőjelölteket és polgármesterjelöltet az LMP Pécsett, ugyanis azt állítják: becsapták, és tulajdonképpen így kizárták őket az ellenzéki együttműködésből a balliberális pártok, és olyan ultimátumot kaptak, amit zöldpártként soha nem fognak elfogadni.

Elcsíptük egy mini-interjúra az LMP leköszönő, Pécsett élő elnökét, a párt frakcióvezetőjét: Keresztes László Lórántot, aki számos újdonságot árult el a pécsi ellenzéki összefogásról, ami viszont a párt számára elfogadhatatlan.

hirdetés

OK!PÉCS: Az LMP országos és helyben sem túl acélos EP-választási eredményének milyen következményei lehetnek Pécsen az őszi választások szempontjából? Milyen esélyei maradtak az LMP-nek, illetve azoknak, akiknek az LMP eddig szimpatikus volt?

Sokkolóan, és kijózanítóan rossz eredményt értünk el, mert erősebbek voltak a párt-logók, és a kormányzat központi, propaganda üzenetei a kampány során. Az önkormányzati választások azonban sokkal inkább szólnak a helyi, ismert és elismert politikai szereplőkről, helyi programokról és megoldásokról, ebben pedig az LMP Pécsen erős.

OK!PÉCS: Messziről úgy tűnik, hogy az LMP kikerült a média liberálisabb részének kegyeiből az utóbbi fél évben, és helyére a Momentum lépett. Ezzel egyet tud érteni?

Igen, teljes mértékben. Egyedül maradtunk, médiatámogatás nélkül, mert két tűz közé szorultunk.

A NER-nek „sorosbérenc”, a balliberálisoknak meg túlságosan különutas párt vagyunk; az pedig nem elég nekik, hogy mi is el akarjuk zavarni a kártékony fideszt.

Mi helyben viszont azt valljuk, hogy nem elég a pozíciókon marakodni, valódi garanciákat kell adni a pécsieknek, hogy nem csak a mostani, de a 2009-ben bukó városvezetéshez képest is más következik. Olyan programot próbálunk követni, ami nem a pártokról, belső harcokról és pozíció-osztogatásról szól, hanem a városról és a pécsiek sikeréről.

OK!PÉCS: Minden szám azt mutatja, hogy önállóan esélytelen a párt Pécsen. Az LMP mégis különutas politikát visz továbbra is a városban.

Minden pontban átvertek bennünket, hiába állapodtunk meg korábban az ellenzéki szervezetekkel. Becsaptak bennünket, és olyan ultimátumot adtak, amit nem fogunk teljesíteni, mert nem megyünk szembe az elveinkkel és a választóink akaratával. Ahogy látom, Pécsen csak Mellár Tamás és mi vettük komolyan az együttműködést, és csak mi tartottuk magunkat a múlt év őszén elfogadott elvekhez; de Mellárt is beszorították.

Keresztes-László-Lóránt-3b

OK!PÉCS: Milyen utlimátumot kaptak?

Csak abban az esetben vehetünk részt az ellenzéki együttműködésben, és kaphattunk volna képviselőjelölti helyeket, ha támogatjuk Péterffy Attilát.

Mi azonban soha nem fogunk formálisan támogatni egy olyan embert, akit – korábbi erőműves vezetői pozíciója miatt – összefüggésbe lehet hozni a Mecsek fáinak tömeges elégetésével, és aki erre még büszke is. Sőt, ő ezt újra megcsinálná – magyarázta nekem személyesen! Ez vállalhatatlan. „Erdőirtó” mellé sosem állunk oda.

Ezt az elvtelen ultimátumot elutasítjuk, ezért LMP Pécsen kénytelen saját képviselőjelölteket állítani valamennyi körzetben: hiteles, ismert pécsi szakembereket, akik képesek a helyi közösségek érdekeiért valódi munkát végezni; nem pedig pozíciókat, hatalmat és pénzt akarnak.  Az ellenzéki együttműködés felrúgásáért pedig vállalja a teljes politikai felelősséget a pozíciókon marakodó baloldal.

OK!PÉCS: Pécsen azt hallani, hogy Vicze Csilla lesz az LMP polgármesterjelöltje. Ő lesz?

Tisztelem, kedvelem Csillát, jó szakembernek tartom, a zöldpolitika jeles képviselője, de úgy tudom, ő távol akar maradni a politikától, nem kíván direkt politikai szerepet vállalni.

OK!PÉCS: Úgy tűnik, az LMP azért került ilyen “mostoha” szerepbe, és került ki  számos kegyből, mert nem eléggé lelkesen közösködik az ellenzékkel. De ez egyben a 22-es csapdája is, mert egyedül meg nem eléggé széles a párt. Hogyan lehet feloldani ezt az ellentmondást? Nem tartanak attól, hogy az LMP elolvad és a korábbinál is több szimpatizáns megy át a Momentumhoz?

Nem tartok ettől, mert például

a Momentum Pécsen virtuálisan létezik, még az itteni elnök sem pécsi. Az őszi választás pedig a városról és az itteni szereplőkről fog szólni; kevésbé számít majd a pártlogó. Úgy gondolom, a pécsiek nem szeretnék restaurálni a 2009 előtti balliberális mutyivilágot, nem fogják visszahozni a megbukott baloldali politikusokat, a trükkök százait; és azokat, akik most mások háta mögé bújnak, hogy ne látszódjanak.

Az LMP sikeres tud lenni Pécsen, és ezt meg is fogjuk tudni mutatni. Azért pedig a pécsi baloldal háttérben settenkedő szereplőit terheli a felelőség, hogy már most osztozkodnak, hatalmi harcokat vívnak, egymás között mutyizgatnak, ezzel pedig a jelentősen megnehezítik a helyi kormányváltás esélyeit.


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter