Kész autópályával várják majd a horvátok az M6-ost

A horvátok nem várnak az EU-ra, saját forrásból építik meg az Eszék és az országhatár közötti autópálya szakaszt – jelentette be a horvát autópálya-kezelő cég (HAC) egy konferencián. A horvát A5 autópálya így évekkel korábban eléri a magyar határt.

2020 második felében fejezik be az M6 építését Bóly és a horvát határnál fekvő Ivándárda között – erről még tavaly jelent meg hír a Magyar Közlönyben. A magyar kormány tavaly 2500 milliárd forintos közútfejlesztési programot hagyott jóvá, melynek a felét uniós forrásból finanszírozzák. 2022-ig 81 főút újul meg, mintegy ezer kilométer új négysávos autóút és autópálya épülhet. A program részeként az összes autópályát kivezetik az országhatárig, így az M6-ost is, ami így már nem a semmibe fog vezetni.

hirdetés

A horvát autópálya-kezelő cég (HAC) úgy döntött, hogy az egyszerűbb, olcsóbb, és gyorsabb utat választja, és saját forrásból fejezi be az Eszék és a magyar határ közötti autópálya szakaszt. Joseph Draženović a HAK elnöke az abbáziai (Opatija) konferencián elmondta, hogy prioritást élvez a horvát-Baranyán áthaladó szakasz megépítése. Az A5-ös autópálya jelenlegi végpontja, vagyis a josipovaci csomópont és a Dráva-híd közötti szakasznak jövő nyárig kell megépülnie, a magyar határig vezető résznek a megépítésére pedig az eddigi tervekkel ellentétben nem EU-s pénzeket, hanem a vállalat saját forrásait használják fel, ezért korábban be fogják fejezni az építkezést, mint a magyar fél.

autocesta_a5

Közeledik a tenger

A horvátok a Barcs-Zárgráb autópályába is belehúztak. Újabb 11 km-es szakasz készült el a pályából, amely már Belovár határáig vezet, amely így 90-re megközelítette a magyar határt. Az aszfalt réteg már kész, az átadás időpontja április eleje.

Az A5-ös, Eszéket a Zágráb-Belgrád autópályába torkolló utat is folytatják Bosznia irányába. Már épül a Száva híd és a pályatest is, ez jól látszik a műholdfelvételeken. Egy 15 km-es szakaszról van szó, amely Odzak-ig, a Szerb Köztársaság és a Bosnyák-Horvát föderáció határáig épül meg egyelőre. Ez némileg fel fogja gyorsítani a Boszniába való bejutást. Innen 130 km balkáni zötykölődés és araszolás Zenicáig, ahonnan ismét autópályán haladhatunk a Szarajevótól délre lévő Tarcinig.

Boszniában is gőzerővel megy az autópálya tervezés, a közlekedési miniszter egy hete jelentette be, hogy török üzletemberek szeretnének befektetni az építőiparban, különös tekintettel Szarajevó-Belgrád autópályába. A miniszter szerint egy török üzletember hajlandó lenne finanszírozni 100 km autópálya megépítését a teljes szakaszból, vagyis nagyjából az út harmadát, azaz a szerb határig vezető szakaszt.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter