Kétmilliárdos felújítás a pécsi belvárosban

Fullosan átalakul az Apáca utca arculata.

A Modern Városok Program keretében, közel 2 milliárdos keretből húzzák teljesen újra az Apáca utcában álló volt Csorba Győző Könyvtár épületét, illetve az egyetem Egészségtudományi Karának is otthont adó ingatlant a Szepessy Ignác utcában. Ezzel az egész környék arculata megváltozik (avagy helyreáll – nézőpont kérdése.)

hirdetés

Miseta Attila, a PTE új rektora üdvözölte a beruházást, szerinte ezzel újabb, fontos állomáshoz érkeztek.

PTE_ETK_3

A könyvtár épületét 16, míg az ETK épületét 12 hónap alatt kell befejeznie a baranyai kivitelezőnek – tudatta közleményben az egyetem.

PTE_ETK_2

Mint ismert,

a magyar kormány a Modern Városok Program részeként – a pécsi városvezetés kérésére és közbenjárására –  mintegy 25 milliárd forinttal támogatja a PTE-t. Az egyetemfejlesztés célja az intézmény versenyképességének erősítése, oktatási és szolgáltatási portfoliójának fejlesztése, a külföldi hallgatói létszám növelése és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása. Ez ugyanis nem csak az egyetem, hanem a teljes város érdeke is

– mondta el Páva Zsolt.

PTE_ETK_5

Pécs polgármestere szerint ez a beruházás jól illeszkedik a pécsi történelmi belváros épületeinek megújításával kapcsolatos városi stratégiába.

– Ilyen volt a főtéren álló dzsámi, a Csontváry Múzeum felújítása is, illetve a várfalsétányok kialakításával kapcsolatos munka és a székesegyház északi oldalán álló egykori Középkori Egyetem fejlesztése, magának a bazilikának és az előtte elterülő Dóm térnek a jelenleg is zajló fejlesztése vagy a Szent Mór Iskolaközpont teljes megújítása és a világörökségi helyszínek most folyó több százmilliós fejlesztése – magyarázta a polgármester, aki szerint

ezeknek a pécsi, esetenként több száz éves épületeknek a felújítása, újragondolása több mint szimbolikus, konkrét gazdasági haszna lesz ugyanis ebből egész Pécsnek.

PTE_ETK_1

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter