Kétmilliárdos porcelángyár startol Pécsen

És igen, ez a Ledina Kerámia. Az a Ledina Kerámia. Frissítve: A Zsolnay Gyár szerint az egész egy blöff!

Erőteljesen felpörögni látszik a pécsi kerámigyártás, mióta kikerült az önkormányzat kezéből és egy magánbefektetőhöz került a Ledina Kerámia. Belsős, dolgozóktól származó információk szerint már az új gyárral ismerkednek az emberek, a szükséges gépek beszerzése folyik éppen. A cég telephelye a Nyugati Ipari úton van – tudomásunk szerint.

hirdetés

Bár korábban úgy tudtuk, és írtuk is, hogy a Ledina Kerámiának (illetve a céget megvásárló Anidel Projekt Kft-nek) a közel 120 dolgozóján kívül se gyára, se munkája, se pénze, se fegyvere (gépei), se megrendelései nincsenek, információink szerint ez az elmúlt időszakban szépen csendben, mondhatni fű alatt, de megváltozott.

A Ledina Kerámiáról már írtunk jó sokat, azt csak kevesen tudhatták, hogy a cég komolyan is gondolja a pécsi porcelángyártást. Sőt, többen ennek ellenkezőjére fogadtak volna. Úgy tűnik, hogy nem lett igazuk, a dolgozók szerint ugyanis közel 2 milliárdot fektet a magántulajdonos az új pécsi gyárba és sajátmárkás termékeket akar gyártani.

– Számos megrendelésünk van, már most, noha a komolyabb mennyiségű termelés még el sem indult. Nagyon bizakodóak vagyunk, örömmel vagyunk itt, a sajátunknak érezzük ezt a gyárat, ami korábban nem volt így – magyarázta igen lelekesen az egyik ott dolgozó asszony, aki hosszabb interjút is adott lapunknak egyébként. (Számos ex-zsolnays dolgozóval sikerült beszélnünk az utóbbi időben, rögzítettünk interjúkat is, de erről majd egy másik cikkben írunk – a szerk.)

Kerestük a Ledina Kerámia tulajdonosát, aki viszont későbbre ígért részletes tájékoztatást.

(Borítóképünk illusztráció!)

UPDATE (13:15)

Zsolnay gyár: A Ledina Kerámia egy blöff

Cséplő Petra, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra igazgatósági elnöke, a főtulajdonos Bachar Najari felesége azt mondta lapunknak, hogy szerinte a Ledina Kerámia indulása egy elkeseredett blöff mindössze.

– Jól ismerjük a magyarországi piacot, itt öngyilkosság a “semmire” kerámiacéget alapítani és indítani, a mostaniak is sorban mennek tönkre, még állami segítséggel is. Álláspontunk szerint a Ledina egy elkeseredett blöff, csak arra mennek, hogy 6 hónapig úgy tegyenek, mintha valóban foglalkoztatnák a dolgozókat. 6 hónap után ugyanis jogkövetkezmények és végkielégítés nélkül szélnek ereszthetik azokat az embereket, akiket tőlünk csábítottak át korábban – magyarázta Cséplő.

Az asszony szerint elképzelhetetlen, hogy valódi piaci befektető álljon a Ledina Kerámia mögött.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter