Kiakadt a kormányra a sokszorosan díjazott pécsi építész

Építészként megdöbbenéssel tölt el a Kormányzat szakszerűtlensége, és dühít a hívatásunk (és más hivatások) módszeres, propaganda eszközökkel való lejáratása – írja Horváth András roppant elkeseredett hangulatú nyílt levelében. Horváth szerint, aki történetesen éppen a Dél-Dunántúli Építész Kamara elnöke is, órási károkra, rombolásra, ronda városokra és szétesett emberi kapcsolatokra kell felkészülni, ha nem sikerül változást elérni.

hirdetés

A Magyar Építész Kamarához intézett nyílt levelet a napokban Horváth András. A közismert, többszörösen díjazott építész szerint rettenetesen elkapkodott az építésügyi szabályok könnyítése, különösen az, hogy 300 négyzetméter alatt elég csak “bejelenteni” az építést, engedély sem kell hozzá.

Legyen korszerű otthona mindenkinek, de nem mindegy milyen áron – véli a szakember, aki szerint a lakosság ugyan ma még a kapható támogatások bűvöletében él, de ha nem lesz változás, akkor a jövőben fenntarthatatlan településekre, a városképeket nagy eséllyel tönkretevő, szakszerűtlen épületek tömegére, a körülöttük kialakuló vitákra, perekre, és elrontott emberi kapcsolatokra kell felkészülni.

Azt írja, ő maga négyszeresen is érintett a témában:

Építészként megdöbbenéssel tölt el a Kormányzat szakszerűtlensége, és dühít a hívatásunk (és más hivatások) módszeres, propaganda eszközökkel való lejáratása,

Főépítészként felháborít a helyi közösségek akaratának, önrendelkezési jogának teljes semmibevétele, az építészeti értékek védelmének teljes feladása,

Kamarai tisztségviselőként szomorúan látom, hogy a saját sorsunkért való rettegés megnémít, és cselekvésképtelenné tesz minket, eltávolítva a maradék, kamarai alapelvekhez még hű tagságunkat is,

végül Állampolgárként kikérem magamnak, hogy az én befizetett adómból tönkretegyék a mi környezetünket, átláthatatlan és mérhetetlen támogatásban részesítsenek minősíthetetlen, és korszerűtlen építményeket.

Horváth András azzal fejezi be a levelét, hogy felszólítja a Magyar Építész Kamara elnökségét, hogy óvatos egyezkedés, kikuncsorgott háttérbeszélgetések helyett szakszerűen megfogalmazott tiltakozással, érvekkel és konkrét javaslatokkal” álljanak ki ki a közvélemény, és különösen az építészek elé!

– Meggyőződésem, hogy vesztenivalónk nincs. Az egyedül lehetséges megoldás egy újraértelmezett, tisztességes alapokon álló szakmapolitikai együttműködés a Kormánnyal – véli a pécsi építész.

A teljes nyílt levelet ITT lehet elolvasni.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter