Kifutott az első sittel teli teherautó

Húsvét előtti látvány-bontással indult a pécsi 25 emeletes tényleges eltüntetése. 

– Több évtizedes huzavona, sikertelen próbálkozások után, néhány hónapon belül eltűnik Pécs legnagyobb szégyenfoltja, a szocializmus korszakának utolsó mementója – fogalmazott Páva Zsolt, mielőtt útjára indította volna az első sitt szállítmányt.

hirdetés

zsoltnak04

Az első teherautón a legfelső szintekről származó betondarabok, törmelékek voltak, amelyeket a hét közepén kezdtek leemelni Magyarország legmagasabb toronydarujával a Magasház tetejéről.

magashaz, hl03

Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője is ott volt a sajtóeseményen. Szerinte komoly siker, hogy el tudták érni: az épület elbontását teljes egészében a kormányzat finanszírozza majd – nem pedig a pécsi önkormányzat. Úgy vélte, egész Magyarország szégyene, hogy immáron évtizedek óta Pécsen áll a világ legmagasabb üresen álló lakóépülete.

magashaz, hl08

– A bontás nemcsak amiatt szimbolikus, mert azzal egy régi kor végleg letűnik, hanem azért is, mert az üzeni: ha az aktuális városvezetés az aktuális kormányzattal kiváló kapcsolatot ápol, számíthat a segítségre – hangsúlyozta.

magashaz, hl, 1

Egy-egy szint bontása mintegy 9-10 napig tart, a munkavégzés hétfőtől péntekig 7-17, szombaton 7-15 óráig tarthat legfeljebb. Legkésőbb év végére a bontási munkálatokat kivitelező Strabag Kft. – Land Bau Kft. alkotta konzorciumnak végeznie kell a szerződés szerint – vagy bukja a kormányzati pénzt a város.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter