Mehetnek a több tízmilliárdos felújítások, amikről Hoppál Péter egy évvel ezelőtt beszélt a Zsolnay-háború kapcsán?

Nagyon úgy tűnik, hogy ez történt.

40 milliárd valamire

Rejtélyes hír jelent meg ma az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében – erről a fél magyar sajtó be is számolt. Eszerint negyvenmilliárd forint értékű keretmegállapodást kötött a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. egy hat cégből álló konzorciummal kivitelezési munkák elvégzésére. Ami rejtélyessé teszi mindezt, hogy a nyertes cégek

hirdetés

„különösen, de nem kizárólagosan műemléki védelem alatt álló építményeken”

magasépítési munkákat, teljes körű felújítást, átalakítást, gépészeti felújításokat és egyéb munkákat végezhetnek, de konkrét helyszíneket nem neveznek meg.

A nyertes konzorcium a következő társaságokból áll össze: West Hungária Bau Kft., Penta Industry Kft., Nyírépszer Hungária Kft., Zeron Zrt., ZÁÉV Építőipari Zrt., FEJÉR-B.Á.L. Zrt. Utóbbi társaság felcsúti bejegyzésű és természetesen a polgármester, Mészáros Lőrinc társtulajdonában áll. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint mellette Mészáros Ágnes és Mészáros Beatrix jegyzik tulajdonosként a társaságot. A zártkörű részvénytársaság a milliárdos nagyvállalkozó egyik kevésbé ismert cége. Csupán 2015-ben alapították, de sikerességét jelzi, hogy már ebben az évben elnyert egy több száz millió forintos közbeszerzést a bicskei tanuszoda fejlesztésére – írja az MNO.

Na, de mi köze ehhez Hoppál Péternek?

Vélhetően semmi az égvilágon, de érdekes véletlen, hogy tavaly májusban, amikor igazán eldurvulni látszott a Pécs-Zsolnay háború, a pécsi kulturális államtitkár azt mondta egy interjúban, hogy

„Heteken belül jelentős kormánydöntésekre kerülhet sor, amelyek a szecessziós építészeti világ gyöngyszemeiből kiemelnek egy-két felújítandó objektumot. Ezek nem egy-két milliárdos, hanem több tíz milliárdos nagyságrendű építkezések kell hogy legyenek.”

Akkori hírek szerint a kormány egyik kedvelt építőipari cége, a West Hungária Bau Zrt. vette volna meg a pécsi Zsolnayt. Ez a cég volt az, amelyik részt vett a Várkert Bazár felújításában, az MTK-stadion építésében és a WHB  vásárolta ki egyébként a miniszterelnök vejét a közvilágításban utazó Elios Zrt.-ből, majd nemrég Tiborcz István bevásárolta magát a cégbe is.

Kormányközeli cég hagyta cserben Pécset, ezért tört ki a háború a Zsolnayval? – OK!PÉCS

Ami ráadásul 200 milliót így is keresett az egész balhén. Lényegében ezt állítja Pécs ügyvédje, dr. Szabó Iván. További egyszerű véletlen lehet, hogy ebbe a cégbe éppen a napokban vásárolta be magát a miniszterelnök veje.

Hogy ez a mostani, 40 milliárdos felújítási csomag ugyanaz-e, amiről Hoppál Péter árult el részleteket tavaly, azt egyelőre nem lehet tudni, mivel a felújítandó ingatlanok listája titkos, vagy legalábbis egyelőre nem ismert; de nem lehet nem észrevenni a lehetséges összefüggéseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter