Kikerült Pécs kezéből a Zsolnay

Egyelőre. Átmenetileg ugyanis nem gyakorolhatja részvényesi jogait a pécsi önkormányzat, így döntött ugyanis a Zalaegerszegi Törvényszék. 

Mint azt az OK!PÉCS megírta, Bachar Najari, a Zsolnay Zrt. főtulajdonosa korábban kezdeményezte Pécs kizárását a manufaktúrából, mivel igen csak megromlott a viszony a város és a befektető között. Bár az ügy még folyik, szeptemberre napolták a tárgyalását is, a Zalaegerszegi Törvényszék most úgy döntött, őszig nem gyakorolhatja részvényesi jogait az önkormányzat. Ennek az az oka, hogy a város egy hasonló profilú cég alapításába kezdett (Ledina Kerámia Kft.), az pedig nem számít, hogy egyelőre nem létezik a cég, mivel annak bejegyzését meg a Kaposvári Törvényszék utasította el.

hirdetés

A Zsolnay ügyvédje örül, a városé pedig számított erre – mondták a BAMA-nak, sőt utóbbi augusztus végéig mindenképpen élő céget akar varázsolni a Ledina Kerámiából. Azért addigra, mert akkor derül ki, Bachar Najari képes lesz-e kifizetni azt a 415 millió forintot, amivel az MFB-nem tartozik – egy 7-8 évvel ezelőtti Zsolnay-s hitelfelvétel miatt egyébként.

Dr. Szabó Iván, a város ügyvédje arra számít, nem fog fizetni, és akkor a Ledina bepályázhat a Zsolnay gyárba. Nagy meglepetés lenne viszont, ha Najari mégis fizetne, ekkor ugyanis nem indul el a cég elleni felszámolás. Ez esetben pedig a többségi tulajdonos nyugodtan vezetheti tovább a gyárat, immár sokkal kevesebb munkavállalóval. Kérdés viszont, hogy ekkor mi történik azokkal a volt Zsolnay-s dolgozókkal, akik átmentek a Ledina Kft-hez.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter