Finom beszólogatásokkal ünnepelte a pécsi egyetem az elmúlt 650 évet

Miközben kint tüntettek, bent ünnepeltek. Elstartolt a PTE 650 éves jubileumi ünnepsége a pécsi Kodály Központban, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is megjelent. 

Elstartolt a PTE 650 éves jubileumi ünnepsége a pécsi Kodály Központban, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is megjelent.

hirdetés

IMG_5507

Nem túl nagy meglepetésre az épület előtt ellenzéki tüntetők demonstráltak, számszerint öten, az Együtt és a Liberálisok jelentek meg, hogy tiltakozzanak a tegnapi Nagy Hír miatt, miszerint Páva Zsoltot ezentúl egy politikai testület segíti a városvezetésben.

Pár egyetemista is kilógatott két molinót, de azok hamar eltűntek a Zsolnay Vilmos úton átívelő hídról.

21199730_10203885708300245_4929867612754100194_o

Bár Orbán Viktor érkezéséről nincs fotónk, mert nem fényképezhettünk, jelentjük, megérkezett és már bent is ül az első sorban. Páva Zsolttól pedig csak Bódis József rektor választja el.

IMG_5520

Egyelőre semmi izgalmas nem történik az ünnepségen, teltház van, folyik az ünnepi műsor. Amint valami említésre méltó történik, jelentkezünk újra.

IMG_5528

Hamarosan jönnek az ünnepi beszédek is.

Bódis: nem lenne lombikbébi sem

10:31 – Bódis József rektor ragadta magához a mikrofont. Mi most csak egyetlen mondatot ragadnánk ki a beszédéből (az MTI majd biztosan részletesen is besámol a többiről). A rektor kiemelte, hisznek az oktatásban, a tudományban és a képzés erejében, mert enélkül nincs társadalmi fejlődés, nincs ITSH Pécsen, és nincs lombikbébi sem.

Most jön Páva Zsolt beszéde.

Páva Zsolt: Pécs nem tud lenni egyetem nélkül és viszont

10:42 – Szintén csak egy mondatot emelnénk ki a pécsi polgármester beszédéből. Páva Zsolt hangsúlyozta, hogy mióta ő polgármester, 2009 óta erősebb lett a kapocs az egyetemmel. De!

Páva Zsolt némileg tisztázta azt, hogy a politikának köszönhető az a 24 milliárdos egyetem-fejlesztési forrás is, amivel most a PTE gazdálkodhat és folytathatja ebből a Modern Városok Programot. Ez utóbbi üzenete egyébként egybevág Csizi Péter tegnapi “szurijával” is, már ami az egyetemet illeti.

10:46 – Most jön Orbán Viktor beszéde!

Orbán Viktor: Kisegítjük Pécset!

Mindegy, mert a Lokál (MTI) már megírta a lényeget. Eszerint Orbán Viktor bejelentette, hogy kisegíti Pécset a pénzügyi bajból.

“A város nincs jó költségvetési helyzetben, ezt meg kell oldani; ennek van egy tudása, hogy hogyan kell csinálni. Aki megcsinálta a bajt, az csinálja meg a rendet is”

– szögezte le a miniszterelnök, aki ugyanakkor hangsúlyozta: a kormányra lehet számítani és “mi a pécsi emberek mögött fogunk állni”.

A fiatalok jövője a nagy kérdés

Milyen lehet a fiatalok jövője – tette fel a kérdést a miniszterelnök ünnepi beszédében. Szerinte két féle jövő van, amit mi választunk magunknak, a másikban viszont helyettünk döntenek majd. Az a kérdés, milyen jövőt választanak maguknak a fiatalok, és egyben ez lesz Európa jövője is. A beszéde lényege egyébként az volt (ezzel a résszel is), hogy nem szabad engedni a rossz befolyásnak, mert eltűnhet Európa. Az ismert világot pedig egy ismeretlen világ váltja majd fel – vélte.

A nemzetet kell választani a multikulti helyett, és szabadon kell gondolkodni

– javasolta Orbán Viktor.

A miniszterelnök megdícsérte a rektort és a PTE-t, méltatva a tudományos tevékenységüket. Orbán Viktor is megerősítette,

24 milliárd forinttal járult hozzá a kormány ahhoz, hogy a PTE jó irányba erősödjön,

és biztos abban, de reménykedik legalábbis, hogy Európa egyik legjobb egyeteme lehet majd a pécsi. Bár addig hosszú még az út – fejtegette.

Díszdoktorokat avatnak hamarosan, illetve díjakat adnak át az ünnepég további részében. A tudósításunk mára véget ért. Köszönjük a figyelmet.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter