Kipaterolják a Corso-t is a belvárosból?

A Murphy’s Pub után ez a második étterem, amit rövid időn belül bezárnak – tudta meg az OK!PÉCS! Elszámolási vita van a vendéglős és a Pécs Holding között. Kölcsönös zárcserés akciók, 10 milliós tartozás vs. aránytalanul magas bérleti díj problematika.

Úgy tűnik, a pécsi önkormányzat megunta a nem fizető bérlőkkel folytatott küzdelmet, a napokban a Murphy’s Pubnak mondtak fel, most pedig a Corso-ra kerülhet lakat – tudtuk meg. Az igen magas színvonalat képviselő étterem közösségi oldalán nyoma sincs annak, hogy komolyabb gond lenne, mindössze ez a poszt fogadja az érdeklődőket:

enoteca_post

Úgy tudjuk azonban, hogy messze nem “átalakítás miatt” nincs nyitva a hely. A Király utca – Színház tér sarkon álló Enoteca & Bistro Corso étterem információink szerint 2013. június 30-ig 10 milliós bérleti díj tartozást halmozott fel a Holding felé, a cég fel is mondta a szerződést. Az étterem azonban nem zárt be, hanem egészen a hétvégéig működött – bár voltak gondok, az látszott.

Értesüléseink szerint a Corso üzemeltetői évek óta kifogásolják, hogy aránytalanul magas bérleti díjat kell fizetniük, amit egyszerűen nem tudnak kitermelni. Ráadásul a Holding “nem veszi figyelembe” azt a sok millió forintot, amit az étteremre költött korábban a vendéglős – növelve ezzel az ingatlan értékét.

A helyzet odáig fajult, hogy pénteken a Pécs Holding “elfoglalta” az éttermet és zárat cseréltek. Viszont az üzemeltető is zárat cserélt 1-2 órával később, mivel szerintük nincs jogerős döntés a vitában.

Megkerestük a Pécs Holdingot és a vendéglátóst is a kérdéseinkkel, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

UPDATE (vasárnap – 15:40)

A Pécs Holding jogásza az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

“A Pécs Holding Zrt. a JT-Restaurants Kft, mint bérbeadóval megkötött, a Pécs, Peczel u. 17. sz. alatti (Corso Étterem) ingatlanra vonatkozó bérleti szerződést 2013. június 30. napjára felmondta.

A felmondásra azért került sor, mivel bérlő bérleti díj fizetési kötelezettségének nem tett eleget, közel 10.000.000.- Ft. nagyságú tartozást halmozott fel.

Az ingatlant a mai napig nem adta vissza a Pécs Holding Zrt. birtokába.

Bérlő az ingatlant a felmondást követően – tudomásunk szerint 2015. április 17. napjáig – használta hasznosította anélkül, hogy a használatért díjat fizetett volna, illetve felhalmozott tartozásából bármilyen összeget törlesztett volna.

Tudomásunk szerint 2015. április 17. napján az étteremben dolgozók valamennyien felmondtak azóta az étterem nem működik.

Bérlő a bérleti díjon felül jelentős összegű közüzemi tartozást is felhalmozott, illetve több éve nem fizeti a közterület használati díjat sem.

Mindezek alapján megállapítható, hogy a bérlő rosszhiszemű magatartásával jelentős kárt okoz Pécs városának.

A Pécsi Járásbíróság előtt folyamatban lévő ügyben nem született még ítélet, ennek részleteiről nem nyilatkozhatunk.

A társaságot levélben tájékoztatta a Pécs Holding az alábbiakról:

„A Pécs Holding Zrt., mint tulajdonos a bérlemény állagának és a Pécs Holding Zrt. zálogjogával terhelt ingóságoknak a biztonságát a jelen körülmények között nem látja biztosítottnak, ezért a mai napon megkísérli a bérleménybe bejutást és gondoskodik a bérlemény megfelelő védelméről.”

UPDATE (vasárnap – 18:20)

Dilettáns, balkáni akció volt!

Csóra Jeanette, a Corso üzemeltetője reagált a Holding állításaira és a kialakult balhéra. Az alábbiakban közöljük a válaszukat:

“2013 óta állunk perben a Holdinggal a bérleti dij mértéke és az általunk végzett értéknövelő beruházások elszámolásával kapcsolatban, miután 5 éven keresztül nem tudtunk velük megfelelő megállapodást kötni.

A folyamatban lévő ügy részleteiről pertaktikai okokbol sem kívánunk nyilatkozni, mindössze annyit, hogy a mi álláspontunk szerint a Holding tartozik nekünk, több mint 10 millió forinttal.

Majd a bíróság eldönti, kinek van igaza. Ha a Holdingnak, mi fizetni fogunk, ha nekünk, mi hajtjuk végre rajtuk.

Eddig egyetlen jogerős tény van: a pécsi törvényszék végzése szerint mi vagyunk a jogos birtokosok, s nem a Holding. Ehhez képest a pénteki zárcserés akciójuk jogállamban példátlan, dilettáns, ám egyben büntető jogi felelősséget is magában hordozó balkáni akció, melynek kapcsán a jogi képviselőnk hétfőn megteszi a szükséges lépéseket, többek közt feljelentést is tesz.

A birtokot természetesen jogos önhatalommal visszavettük.

A Susogót semmi nem veszélyezteti, hiszen a jövőben az Enoteca szándékaink szerint inkább egyfajta kávézó-sörözőként működik majd, így a csúcsgasztronómia tekintetében csak a Susogóra koncentrálhatunk majd.”

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!
 • bora

  Vajon reális az a bérleti díj, ammit senki nem tud kitermelni? Ez a kérdés sokszor előjött már. És érthető, hogy nem kínai üzlettel kell ,hogy megteljen a Király utca, de a belváros napról napra egyre néptelenebb, üresebb.

  Ha nincs már az elejéén sem semmi a Városháza alatt, akkor miért lenne máshogy a hátsó fertályon? Valami nincs rendben. ÉS tudom, a problémának is ezer oka és györkere van. De ahogy most van, az nem jó. Hol tévedek?

 • bora

  túl nyugodt volt az előző hsz-em. Ezek most még azt is tönkreteszik, ami megmaradt ebben a városban. Miért kell ezt? Remek lesz a kongó király utca. Senki sem tudja kitermelni a bérleti díjakat. A belváros kihal, kiürül. Egy idő után már nem is akar majd senki itt próbálkozni, vállalkozni.
  Murphy’s, Sufni, Corso, McDonnalds… mi lesz a következő? Még van pár működő üzlet/vendéglátó hely, azokat is tönkre kéne tenni. Javaslom a bérleti díj emelését.

  Azonnal le kéne felezni a bérleti díjat. Negyed akkora bérleti díj is több bevételt hoz, ha ki tudják adni az összes üzlethelyiséget, amik után ráadásul egyéb bevétele is lenne az országnak/városnak. De nem, helyette azt a pár idiótát szívatják, akik még valamiért Pécsett próbálkoznak valamivel.

Facebook

Twitter