Kirúzsozták Ady Endrét, Szent Jánostól lenyúlták a keresztet Pécsen

Egyes szobrokat Pécsen pohártartónak néznek, olykor Szent János kezéből veszik ki a keresztet, Adyt meg kifestik. Veszélyes játékot űznek az elkövetők.

Egy olvasónk küldött egy fotót a szerkesztőségünkbe a feldíszített Csontváry-szoborról. Ezzel kapcsolatban kerestük meg a Biokomot, hogy mi van ilyenkor. Mint kiderült, ez szabálysértésnek számít, így nyílhat a vicces kedvű dekoratőr pénztárcája – ha elkapják. Ha a rongálás az 50 ezer forintot nem haladja meg, akkor a szabálysértési törvény szerint tulajdon elleni szabálysértést valósít meg, ami szabálysértési elzárással is büntethető. A kulturális javak közé tartoznak a művészeti alkotások, így a szobrok is, így azok rongálása eleve magasabb büntetési tételről indul. Ha valaki komoly kárt okoz, akkor akár 3 vagy 5 évig is gondolkodhat azon a cellatársai között, hogy nem érdemes vandálkodni.

hirdetés

csontvary

Nagyon ráfaraghat az, aki a Barbakán-árokban található Ady-szobornak festette ki filctollal a szemét. Eddig alapvetően csak kirúzsozták, de mi pénteken összefirkált állapotban találtuk Melocco Miklós alkotását. Ha elkapják a tettest, akkor komoly büntetést zsebelhet be.

Lóczi Szidóniától, a Biokom Nkft. sajtóreferensétől megtudtuk, hogy szerencsére azért nem annyira gyakoriak a szoborrongálások, az elmúlt években csak pár ilyen eset volt.

Ha mégis megtörténik, akkor vagy házon belül meg tudják javítani a szobrot saját karbantartó csoportjukkal, vagy (amikor műalkotásról van szó) az eredeti művészt kell ismét felkérni az ellopott/tönkretett szoborrészlet elkészítése céljából. Ha “csak” összefestik a szobrot, akkor azt kell megvizsgálni, hogy mivel történt az. Amennyiben a festék biztonságosan eltávolítható (egyéb kár vagy állagkárosodás nélkül) hagyományos tisztítószerekkel (víz, mosogatószer, hígító), akkor a Biokom munkatársai elvégzik, ha nem, vagy nem lehet tudni, akkor erre szakosodott vállalkozóval végeztetik el.

Pécsen négy szobornál gyakoribb a rongálás: a már említett Ady-szobor, az Aranyos kút, a nagy vihart kavart Weöres Sándor szobor a Király utcában és végül Assisi Szent Ferenc szobra. Utóbbiról a galambokat szeretik lefeszegetni.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter