Kitiltják az autókat a belvárosból és megépítik a pécsi buszfolyosót!!!

A most négysávos 6-os úton is csak két sáv lenne az autósoké, a szélső sávokban a buszok közlekednének csak – az előzetes elképzelések szerint. A Rákóczi út nagy részét is csak a buszok használhatnák. Kelet-Nyugati buszfolyosó fog épülni Pécsen. Minderre 759 millió forintot nyert a város.

Régi terv Pécsen, hogy erősítsenek a közösségi közlekedésen, gyorsabb tömegközlekedést és több bringautat jelent ez a gyakorlatban. Most Páva Zsolt, pécsi polgármester bejelentette, a város közel 800 millió forintot nyert egy pályázaton arra, hogy elkezdhessék kiépíteni az úgynevezett Kelet-Nyugati buszfolyosót Pécsen.

hirdetés

Tavaly tudtuk meg szinte véletlenül, hogy radikálisan átalakulna a pécsi belváros közlekedése. Akkor a Városfejlesztési cég vezetője mondta el közmeghallgatáson, hogy a tervek szerint Kelet-Nyugati buszfolyosót építenének Pécsen, buszsávokkal, hogy gyorsabb legyen a tömegközlekedés. A terv – nagy vonalakban – az, hogy

a Budai vám és a Szigeti út között húzódna a buszok “gyorsforgalmi” szakasza, érintve a 6-os utat, a Rákóczi utat és a Hungária utcát is. Utóbbi két útról vélhetően kitiltanák az autósokat is (kivéve a célforgalmat), a 6-oson pedig csak a belső sávokat használhatnák a kocsik, a külsőkben csak a buszok mehetnének.

A folyosó célja hivatalosan is az, hogy

“a belvárosi szakaszokon a buszos és a kerékpáros közlekedést kedvezőbb pozícióba hozza a személyautós közlekedéshez képest”,

illetve, hogy csökkenteni lehessen a belvárosban az autós forgalmat.

– Kevesebb szén-dioxid kibocsátás a belvárosban, élhetőbb, tisztább levegőjű, vagyis egészségesebb városi környezet kialakítása is a célok között szerepel – közölte a polgármester, aki szerint a buszfolyosóval azt akarják elérni, hogy a mostaninál gyorsabban lehessen elérni a belvárost busszal és biciklivel.

A Belváros és Egyetemváros közötti szakaszt is felturbózzák a tervek szerint, itt is lenne

egy buszfolyosó, több kerékpárutat építenek majd a Hungária úton, illetve a Szigeti út és a Tüzér utca kereszteződésében új körforgalmat.

A tervek szerint 2018 őszére lesznek készen az átépítésekkel.

Az önkormányzati portálon egy ilyen rajzot mellékeltek a tervekről annak, aki a betűk helyett inkább vizuálisan akarja látni az egészet:

Buszfolyosó

UPDATE (2017.01.02.): Ebben a cikkünkben részletesen elmagyarázzuk, miről is van szó. 

Élet és hétköznapok a pécsi buszfolyosóban, ami még nem is létezik! – OK!PÉCS

Kitiltják az autókat a pécsi belvárosból? Buszsávokat és buszfolyosókat építenek? Na, de hova és hogyan lehet majd behajtani autóval? Radikálisan átalakul majd a pécsi belváros és egyetemváros közlekedése – írtuk meg pár napja, de most jobban elmagyarázzuk a részleteket.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter