Kíváncsi arra, mire költötte Pécs az Ön pénzét?

Mostantól megnézheti egy kattintással, legalábbis ezt ígéri az önkormányzat. A pécsi polgármester ugyanis egy olyan térképet mutatott be, amin követni lehet mindazt, amire a város pénzt költ. Most 68 milliárdon áll a számláló, de közel sincs vége a pénzköltésnek.

Kíváncsi arra, hogy mi történt az elmúlt években Pécsett, vagy mi történik ezekben a pillanatokban? Vagy arra, hogy mire ment el közel 70 milliárd forint a városban pár év alatt? Mostantól egy kattintással megtudhatja – legalábbis ezt ígéri az önkormányzat.

hirdetés

Soha nem látott mértékben nyíltak meg Pécs számára városfejlesztési források elsősorban a Modern Városok Program keretében, ezen források, pénzek jó része pedig kormányzati közvetítéssel és segítséggel érkezik Pécsre, hazai és uniós pályázatok útján – mondta mai sajtótájékoztatóján Páva Zsolt. Ezek kötelező eleme az úgynevezett „nyilvánosságbiztosítás”, vagyis az, hogy ezekről a pénzekről és felhasználásukról az önkormányzatok beszámoljanak, többnyire a sajtóban. Pécs viszont eggyel tovább ment.

– Mi nem akartuk ezt kötelező elemként letudni, hanem tovább gondoltuk. Azt szeretnénk, hogy a pécsiek pontosan követni tudják, mire mennek el ezek a milliók, amelyek a kormány partnerségének köszönhetően Pécsre érkeztek és érkeznek ezekben a percekben is. És azt is szeretnénk, ha pontosan látnák, mire költjük a város pénzét is – magyarázta sajtótájékoztatón Páva Zsolt.

et2

Pécs polgármestere ezért egy úgynevezett „EredményTérképet” mutatott be, ami bárki számára elérhető egy kattintással a pecs2020.pecs.hu címen. Ezen olyan tételek vannak, amiket 2009 óta csinált meg az önkormányzat, vagy legalábbis szerepe – és pénze – volt benne.

– A jövő Pécsét építjük, és ez nem egy szlogen, hanem a valóság. Az elmúlt években nagyon tudatos városépítő munkába fogtunk azért, hogy Pécs egy igazán modern, a mai kor elvárásainak és igényeinek megfelelni tudó, nyüzsgő és stabil gazdasági alapokon nyugvó nagyváros lehessen – közölte a polgármester, aki szerint az EredményTérképen pontosan követni lehet, hogy mi az, amit megtettek, és mi az, amit ezekben a pillanatokban is megtesznek mindezért.

A térképen világosan látszik mindannak a munkának az eredménye, ami az elmúlt években folyt Pécsett, de a városi cégek több, fontosabb projektje is felkerült – nyilván nem az összes, magyarázta Páva.

A polgármester elmondta azt is, hogy a pécsi EredményTérkép folyamatosan frissül, szeretnék, ha felkerülnének rá a PTE egészségügyi fejlesztései is, de az egyházi, turisztikai beruházások is, mivel – mondta a polgármester – sok átfedés, esetleg közös munka van az önkormányzati és ezen szerevezetek, intézmények projektjei között. Vagyis érdemes időről-időre ránézni a térképre Páva szerint, mert sorban kerülnek fel az újabb pécsi eredmények.

et alap

Jelenleg százharmincnál is több projekt van már fent, ezeknek nagy része pedig már be is fejeződött. Most közel 68 milliárdnál áll a számláló egyébként, pedig a 40 milliárdos, egyetemi klinika-felújítások és építkezések (mint például az új Onkológiai Központ, vagy a Regionális Véradó, és a 400 ágyas felújítása), és a mostani, 24 milliárdos Modern Városok Programban pénzt kapó egyetemi kampuszfejlesztés rajta sincsenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter