Költöztetik a kancsal Gutenberg szobrot Pécsen

“Méltó helyére kerül a mellszobor” – mondaná az egyszeri szobor és épületavató, ugyanis a Zsolnay gyárban készült mellszobrot az első pécsi napilap székházára helyezik vissza a belvárosba, amit most nem akárki kezdett restaurálni.

pecsinaplo5

hirdetés

Az egykori Pécsi Napló székháza helyén a Munkácsy és a Bercsényi utca sarkán, brutálisan nagy társasház lesz hamarosan. Az 1906-ban épült szecessziós szerkesztőségből és nyomdából, ahol eddig hajléktalantanya és olcsó parkoló működött, csak az utcai homlokzat marad meg, mert ipari műemlék.

pecsinaplo2

Ennek restaurálására most nem akárkit bíztak meg, ez az pécsi építőmester restaurálta egyebek mellett a Caflisch cukrászda Zsolnay kandallóját is és építette vissza a cukrászdába. Sasvári Imre a régi elfelejtett technológiák szakértője, csak úgy vállalta a faladatot, ha olyan anyagokkal dolgozhat, amit régen is használtak.

sasvari imre1

– Csak természetes anyagokat használok, a hiányzó téglákat sem újjal helyettesítjük, a hiányzó és megrongálódott nagyjából ezer táglát Keményfi Gábor keramikus fogja elkészíteni a századfordulós recept alapján, és visszaépítünk két befalazott kaput is – mondta lapunknak Sasvári Imre építőmester.

pecsinaplo4

Az épület homlokzatára visszakerül Jonannes Gutenberg a könyvnyomtatás feltalálójának pirogránit mellszobra, amely a Zsolnay gyárban 1910-ben készült. 1977-ben szállították át az akkor épült Szikra Nyomda Engel János úti épületébe, ahol később a Dunántúli Napló szerkesztősége is volt.

gutt5

A szobron Gutenberg elég furán néz, azt nem sikerült kiderítenünk, hogy a mesternek valóban szemtengelyferdülése volt, vagy a gyártásnál történt egy kis apró hiba.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter