Komoly cicaharc dúl Kővári és a városvezetés között?

Ezt állítja legalábbis az ÖPE önkormányzati képviselője és a Szövetség Pécsért alapítója. Sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szeirnte emiatt inkább megkockáztatja Pécs azt, hogy milliárdos kormányzati támogatásról marad le, csak ne legyen igaza. Páva Zsolt ezzel szemben azt állítja, Kővári János “nem veszi észre, mi történik”.

Rendkívül zokon vette Kővári János, hogy a csütörtöki közgyűlésen a városvezetés nem engedte napirendre venni sem az e-buszok beszerzéséről szóló ÖPE-s javaslatot. Kővári János sajtótájékoztatón mondta el, hogy szerinte “féltékeny” rá a városvezetés, amiért a Szövetség Pécsért alapítójaként olyan javaslatokat tesz ami jó a városnak, de jó a pécsieknek is.

hirdetés

– Még a saját kijelentésével is szembement a csütörtöki Közgyűlésen a pécsi városvezetés. Noha Páva Zsolt polgármester napokkal ezelőtt Gyopáros Alpárral, a Modern Városok Program kormánybiztosával közösen bejelentette, hogy e-buszokat vásárol Pécs, ezt az ÖPE által készített előterjesztést végül a mai Közgyűlésen napirendre sem engedte venni! Az ÖPE mai előterjesztésének lényege az volt, hogy szerettük volna hivatalosan is rábírni a városvezetést arra, hogy szeptember 30-ig végre döntsön ezekben a fontos kérdésekben, mert Pécs eleshet a kormányzati támogatástól, akkor pedig a pécsiek újra veszíteni fognak. Ahogy veszítenek folyamatosan az elmúlt 4 évben – jelentette ki Kővári, aki egy közleményben is megerősítette a sajtótájékoztatón elhangzottakat.

Féltékenység vs. értetlenség?

A civil képviselő szerint “a pécsi városvezetés féltékeny, hogy nem ők (vagyis a Fidesz – a szerk.), hanem az ÖPE és a Szövetség Pécsért javasolta a költséghatékonyabb e-busz programot, amelyet több ezer pécsi is támogatott aláírásával”

– Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a rendelkezésre álló kormányzati (Modern Városok Program) forrásra tízszeres az igény az önkormányzatok részéről, ahogy ezt Gyopáros Alpár kormánybiztos Pécsett is hangsúlyozta. Pécsen egyetlen önkormányzati beruházás, fejlesztés sem valósult meg a Modern Városok keretéből 2015 óta, mert egyet sem tudott elkészíteni és előkészíteni a városvezetés. Ha most sem dönt Pécs, akkor a város eleshet a támogatástól, vagy annak csak egy kicsi részét kapja meg, mert mások, akik gyorsan döntöttek, megszerzik a nagyobb részt – fejtegette Kővári.

Az ÖPE és a Szövetség Pécsért javaslata világos és egyértelmű – a képviselő szerint, tények és adatok támasztják alá: olcsóbban működtethető a pécsi közösségi közlekedés e-buszokkal, és olcsóbban utazhatnának a pécsiek is, miközben a város levegője tisztább lenne.

Azt állítja Kővári János, hogy a kormány vezető politikusai (köztük Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter), akikkel személyesen tárgyalt az elmúlt hetekben, megerősítették, hogy támogatnák Pécset, ha végre elkészülnének azok a dokumentációk, amit támogatni tudnak. Ilyen dokumentációt a pécsi városvezetés lassan négy éve nem képes előállítani. Ezért folyik csak az egyetemen a Modern Városok Program a városban.

– Értetlenül és döbbenten állunk az előtt, hogy a szükséges döntéseket miért halogatja a városvezetés, noha Páva Zsolt már maga is belátta, hogy a javaslatunk alapján helyes döntés a tüskésréti élménypark, és az olcsóbb buszozáshoz szükséges e-buszok beszerzése (míg a régi buszparkot most még értékesíteni lehet). Ideje lenne megértenie a városvezetésnek és a gyámságával megbízott politikusoknak, hogy saját érdekeik ügyezgetése helyett a kormány gyors, pontos és szakmailag alátámasztott javaslatokat vár Pécstől, mert csak ebben az esetben fog segíteni. Újabb milliárdos kölcsönöket nem adnak többet Pécsnek, ez világossá tették már – magyarázta az ideges politikus.

Vizsgálják, amit már megvizsgáltak?

Kővári azt sem értette, miért rendelte el a Közgyűlés azt, hogy a városi főépítész “vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy Pécsett hol lenne a legalkalmasabb helyen az élményfürdő”, mikor már régen kész van a főépítészetnek az az anyaga (ezt be is mutatta a sajtónak – képünkön), amely világosan leírja, hogy Tüskésréten bruttó 10 milliárdból megépíthető egy modern élményfürdő.

tüskésréti anyag

A polgármester visszaszólt

Páva Zsolt többször is “beszólt” Kővári Jánosnak a Közgyűlésen, többek között azt mondta neki, hogy “nem veszi észre, mi folyik körülötte”, ugyanis a polgármester szerint éppen a Modern Városok Program előkészítése folyik, de ennek megvannak a szükséges lépései.

Kővári mindezekre úgy reagált, hogy ez nem más, mint újabb időhúzás, aminek éppen csak az oka teljesen érthetetlen.


 

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter