Komoly figyelmeztetést kapott a Kormány

14696243_60192431870151674c888a5649c6deda_wm

266 ezer budapesti aláírás formájában. A magyar népszavazások közül ezt a számot eddig csak a Fidesz tudta túltolni 2007-ben a vizitdíjas, tandíjas aláírással, de az országos eredmény volt.

Noha hivatalosan Budapest ügye az Olimpia, illetve a pályázat (mivel Budapest kapja a rendezési jogot), a közvélemény azonban a kormánnyal azonosítja az Olimpia ügyét – köszönhetően az eddigi nyilatkozatoknak és fideszes politikusi szerepléseknek, na meg persze az ellenzéki kommunikációnak. Az, hogy a párttá szerveződő Momentum Mozgalom a 138 ezer helyett 266 ezer aláírást szedett össze a népszavazás mellett, komoly üzenet a kormánynak. (A Momentum egymaga kb. 200 ezer aláírást gyűjtött, míg az ellenzéki pártok szedték össze a többit. A magyar népszavazások közül ezt a számot eddig csak a Fidesz tudta túltolni 2007-ben a vizitdíjas, tandíjas aláírással, de az országos gyűjtés volt.)

16722695_275717822859290_5267431793431098145_o

Noha a hivatalos közvéleménykutatások szerint semmi és senki nem veszélyezteti a Fideszt jelenleg, a kormánypárt támogatottsága messze a legmagasabb a politikai palettán lévő pártok és szervezetek közül, a Momentum akciója elgondolkodtató.

hirdetés

A semmiből jött, többnyire fiatalokból álló szervezet ugyanis olyan mozgósításra volt képes minden különösebb háttértudás (és adatbázis) nélkül, ami példa nélküli az utóbbi évtizedekben. Vagyis sikerült átvinni a kommunikációs üzeneteket és  sikerült olyan hívószavakat találni, ami elképesztő mértékben mozgatta meg az embereket – Budapesten.

Vidéken is lesz Momentum?

A Momentum elnöke az aláírások átadásakor bejelentette, hogy országjárásra indulnak, mert szeretnének a helyi problémákra is fókuszálni. Ez pedig könnyen jelentheti azt, hogy előbb-utóbb az egyes nagyvárosokban is megerősödik a mozgalom.

A kulcs: Mennyire maradnak aktívak a fiatalok?

Úgy tűnik, az elmúlt hónapok választási eredményei (Brexit, Róma, USA)  azt mutatják: az embereknek elegük van a megszokott és ismerős politikai elitből, vagyis igaz lehet az, amit a kormány is mondogat, nevezetesen, hogy vége van a “politikai korrektség” világának. Amennyiben ez a “hangulat” Magyarországot is eléri, illetve még tovább erősödik – elsősorban a közösségi és alternatív médiafelületek jóvoltából, és továbbra is aktivizálódnak a fiatalok politikai értelemben, érdekes választási év elé néz mindenki, akit ez érdekel.

A kérdés az, hogy vidéken, ahol kissé másképp kell politizálni, mások az ingerküszöbök (és a médiafogyasztási szokások is), mint mondjuk Budapesten, mennyire borul majd az eddigi papírforma.

Izgalmas hónapok jönnek!

(Borítóképünk forrása: Index/Huszti István)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter