Közel 100 millió forint “Matolcsy-pénz” landolt Pécsen is

A Magyar Nemzeti Bank alapítványainak közzé kellett tenniük, kikkel, mikor, milyen tárgyban, milyen értékre szerződtek, illetve kiket támogattak. A közzétett szerződések adatai között pécsi szálra is bukkantunk.

A 260 milliárd forint közpénzből alapított hat szervezet pénteken közzétette honlapján táblázatos formában a szerződéseit. Itt találtunk rá a pécsi vonatkozásra.

A PADA (Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány), a PADS (Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány) és a PAGEO (Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány) támogatja a Pécsi Tudományegyetemet egy doktori program létrehozásában, illetve működtetésében: “Geopolitika, geoökonómia és politikai földrajz közép-európai perspektívából” címmel. A szerződés 2015 októberében kelt, a leírás szerint, a program küldetése, hogy segítségével a PhD fokozatot szerző fiatal közgazdász kutatók olyan tudást szerezzenek, amely akár a magyarországi, akár a nemzetközi szakmai életben versenyképes. Célja, hogy nem csak az egyetemi és kutatás felé, hanem a hazai szakpolitikai döntéseket előkészítő, elemző, alkalmazott kutató szakemberek utánpótlását is biztosítsa. A program e célok megvalósítása érdekében tanulmányi ösztöndíjat biztosít PhD hallgatók és kutatási ösztöndíjakat ad hazai és külföldi kutatók számára. A Támogatók a Programban részt vevő 62 fő PhD hallgató ösztöndíjának biztosítása céljából a Támogatott részére a 2015- 2016. tanév I. féléve vonatkozásában (4 hónapra) együttesen, egymás között egyenlő arányban, összesen 74.400.000 Ft támogatást nyújtanak. A támogató alapítványokkal 2016. február 28-ig el kell számolni, ennek során a fel nem használt összeget egyenlő arányban megosztva vissza kell téríteni. Ha visszaosztjuk, akkor egy főre kereken kijön a havi 300 ezer forint.

Még egy szerződés előkerült a doktori iskola kapcsán, ez idén januárban kelt: 18.600.000 forintot biztosítottak 62 phd-s ösztöndíjára. Itt is pontosan 300 ezer jut egy hallgatóra. Mellár Tamás, a PTE KTK egyetemi tanára adott interjú a Magyar Nemzetnek még februárban, ahol elmondta, „érdekes, hogy a Pécsi Tudományegyetemen indított MNB-s képzés hogyan került a PTE Természettudományi Kar Földrajztudományi Intézetének földtani doktori iskolájához, illetve hogy mi köze a monetáris képzésnek a földtanhoz. […]havi 300 ezer forintos nettó ösztöndíjjal támogatják a képzésben részt vevőket. (Ez egyébként a professzori fizetéssel egyezik meg, s komoly bérfeszültséget teremt.)”.

A slusszpoén, hogy a doktori program hirdetésére a VS.hu-n találtunk rá, amit vastagon támogatott az MNB. A PR cikkben a program leírása mellett az olvasható, hogy a képzésben részt vevők piacképes ösztöndíjat kapnak, amihez egyéb támogatások is járulnak.

(Borítóképünk: AFP PHOTO JOHN THYS)

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!
  • realista

    rohadékok

Facebook

Twitter