Kudarcra ítélt vállalkozásba kezdek, ha a helyes válaszokat keresem?

Hogyan lehetne pécsi lakosként, Pécsett élve objektíven megítélni a város elmúlt 8 évét? Nyilvánvalóan kudarcra ítélt vállalkozásba kezdek, ha erről akarok beszélni. Ez járt a fejemben, ahogy olvastam a pár nappal ezelőtti, Páva Zsolttal készült interjút. Aztán az is, milyen sokféleképpen lehet ugyanazt a cselekedetet értékelni. Mert ahogy arra polgármester úr is utalt, az ország jelentős részében a helyi politika viszontagságai nem voltak kihatással az országgyűlési választásokra, Baranya 1-es választókerületben – ami gyakorlatilag Pécs legjelentősebb területeit foglalja magában – viszont úgy sikerült nyernie egy látszólag független jelöltnek, hogy a komolyabb pártok közül elindult a Jobbik, az LMP és a Momentum is.

Fülembe csengenek miniszterelnök úr pár nappal ezelőtti szavai a Parlamentből, ahol többek között úgy reagált az ellenzék felvetéseire, hogy ezt a vitát öt hónappal ezelőtt már lejátszották és a választópolgárok meglehetősen egyértelmű választ adtak arra, kivel értenek egyet. A formális logika szabályai szerint az viszont nem működik, hogy a választók szavát tetszőleges alkalommal pro érvnek tekintjük egy politikai vitában, más alkalommal azonban arra hivatkozunk, hogy bizonyos üzenetek nem megfelelően mentek át a szűrön.

Ezek az üzenetek kis túlzással a vidéki Magyarország 95 százalékában nem csupán meghallgatásra, de egyetértésre is találtak. Ez alól csak Szeged, Dunaújváros és Pécs kivétel. Szegeden adott egy bebetonozott baloldali vezetés – ami éppenséggel arra példa, hogy amennyiben a helyi viszonyok az embereknek kedvezőek, akkor szembe is mehetnek az országos többséggel -, Dunaújvárosról pedig nincs különösebb információm, de a város terhelt múltjához sajnos kimondottan jól illik egy jobbikos egyéni siker.

Pécsett valami mégsem stimmelt. Mellár Tamás, akinek egyetlen politikai üzenete az volt, hogy ő nem a Fidesz, győzni tudott. A mögöttünk hagyott 8 év országos sikerei nem futották ki magukat a választáson.

A kérdés most az, hogy az emberek az önkormányzati választáson milyen tanulságot vonnak majd le. Milyen realitással lehet “bízni” bennük, ha egy egészen elsöprő, országos siker idején sem álltak be a Fidesz mögé? Mi olyat lehet mondani a következő egy évben, aminek nagyobb hatása lesz, mint a 2014 óta mondottaknak?

Mert azt azért tartsuk szem előtt, hogy legutoljára 2010 előtt lehetett olyanokat hallani, hogy minden nagyon jó, minden nagyon szép, mindennel meg vagyunk elégedve, csak a választók nem értik. Tetszik vagy sem, de egy demokráciában nem az a mérce, hogy saját munkájukról mit gondolnak a politikai vezetők. Csak a nép szava számít, amit lehet sokféleképpen interpretálni, de végül csak az számít, melyik rubrikába kerül az iksz.

És amikor Soprontól Nyíregyházáig a helyi problémák ellenére – sokszor a pécsinél jóval problémásabb helyzetben is – behúzzák azt a pártot, amely a várost is vezeti, akkor joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy Pécsen miért nem ez történt? Mitől kivétel ez a város? A régi reflexek élednek újjá? Moszkva-tábla és társai? De akkor másutt ezek a reflexek miért maradnak továbbra is az árnyékban?

Toller László vezetése idején – Isten nyugosztalja, de halottról igazat vagy semmit, szól a mondás helyes fordítása – a város adósságállománya nagyságrendekkel emelkedett, és erre összességében azért igen csekély vigasz volt, hogy az EKF-nek köszönhetően számos fejlesztés történt. Amely projekt elnyerése is inkább Toller kifizetése volt Gyurcsánytól, előbbi királycsináló szerepéért, és ez talán még nagyobb bűne a volt polgármesternek, mint a város eladósítása, de ez a téma egy másik cikket érdemelne.

2009-ben nagyon mélyről kellett nekilátni a munkának. Ennek sikerét jelzi, hogy 2010-ben és 2014-ben is megerősítették a városvezetést, de idén tavaszra a kapcsolat elfáradni látszik. Ebben pedig bízvást lehet azt is látni, hogy önmagában az országos sikerek nem elegendőek, az embereknek látniuk és a mindennapokban érezniük kell, hogy nem csak ab ovo élnek jobban, de saját mikrokozmoszukban is rend uralkodik.

Továbbra is tartom, hogy politikai szempontból minden adu a Fidesz kezében van, mert ún. civil csak akkor nyerhet, ha a profik felelőtlenül játsszák ki kártyáikat.

Izgalmas ősz lesz ez, mert az EP-választások kampánya egyben ráfordulás és főpróba az önkormányzati választásokra is.

Találjuk meg a helyes válaszokat.


hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter