Kulturális kiskirályságok szűnnek meg Pécsen. De mi lesz velük?

A Kultúra Városa jelentősen átfazonírozza a városi kulturális szférát: intézmények olvadnak be a ZSÖKbe.

“Vonósnégyes” a Pannon Flharmónikusokból?

Még évekkel ezelőtt hangzott el egyszer az egyik Közgyűlésen, hogy indokolt lenne “vonósnégyest” csinálni a több százmillió forintból gazdálkodó Pannon Filharmonikusokból, de erre azért nem kerül sor. Most sem, noha a zenekar beolvad a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) NKft-be – az önkormányzat tervei szerint. Csütörtökön dönt erről a képviselő-testület.

hirdetés

A POSZT szervező cége is megszűnik önállónak lenni

A Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező és lebonyolító cég a POSzF NKft. A tervek szerint ez is beolvadna a ZSÖK-be és szintén csütörtökön dönt róla testület. Ha megszavazzák ezt is, akkor a döntéssel egy

“átfogó kvázi közszolgáltató holding jön létre, mely egy kézben egyesíti a kulturális közfeladatellátás területén működő cégeket, melyeknél nincs valamely különös indokolható oka a közvetlen önkormányzati tulajdonban való tartásnak”

– szól a polgármesteri előterjesztés.

Megszűnik a Pécsi Harmadik Színház önállósága is

És a tervek szerint ez is beolvad a Pécsi Nemzeti Színházba. Azért, mert

“réteg- színház szűk közönséggel, melyet ki tud szolgálni szakmai színvonalcsökkenés nélkül a Pécsi Nemzeti Színház is, tekintettel arra is, hogy a balett a Zsolnay Negyedben működik tovább, így felszabadult kapacitás a színháznál”

– áll a hivatalos indoklásban.

A Pécsi Horvát Színház a horvátoké lesz

Ésszerű döntésnek tűnik, hogy ne Pécs, hanem az Országos Horvát Önkormányzat tartsa fent a társulatot, amelynek működéséhez egyébként a pécsi önkormányzat mindössze 20 millió forinttal járult hozzá idén. Csütörtökön arról döntenek a képviselők, hogy a polgármester megkezdheti-e az átvételről szóló tárgyalásokat a Horvát Önkormányzattal.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter