Lakásokat is vehetnének a pécsi hajléktalanoknak?

200 millióból újítottak fel egy hajléktalan szállót Pécsen. A kérdés az, miért nem lakásokat vettek inkább ebből a pénzből a hajléktalanoknak?

A napokban írtuk meg, hogy 200 milliós hajléktalan szállót nyitottak Pécsen, ahol 50 ember fér el egyszerre. Sok ezren olvasták a cikket és akadt számos olyan komment is, ami azt feszegette, hogy miért nem lakásokat vesznek inkább ezeknek a fedél nélkülieknek, mert például Komlón akár 60-70 kis lakást is lehet(ne) kapni ennyi pénzért.

– Részben jogos lehet a kritika, hogy miért nem lakásokat vásárolunk ennyi pénzből a hajléktalanoknak, de a kérdés nem ilyen egyszerű – mondta érdeklődésünkre Hajdu Krisztián.

A Támasz Alapítvány szakmai vezetője szerint a 200 milliós szálló felújítását az Európai Unió finanszírozta. Viszont az Unió csak a meglévő és már engedéllyel rendelkező intézmények felújítását engedélyezi.

– Sajnos az az igazság, hogy ez sokkal többe kerül, mintha egy újat építenénk – mondja Hajdu. – Az utolsó fillérig el tudunk számolni, a felújítási költségek ténylegesen ilyen magasak voltak, főleg azoknak a szigorú előírásoknak a betartása mellett, ami egy ilyen intézményre vonatkozik. Minden pénzt az épület minőségi kivitelezésére fordítottunk, például szürkevíz-visszaforgató rendszer és napkollektor van az épületen.

A lakásvásárlási kritika nem jár messze bizonyos szakmai elképzelésektől – ezzel Hajdu is egyetért. Amerikából indult és számos Európai országban is teret nyert az a szakmai elképzelés, amit úgy lehetne lefordítani, hogy Elsőként Lakhatást (housing first) program.

– Ennek röviden a lényege az, hogy adjunk a hajléktalanoknak lakást, és így megszüntetjük a hajléktalanságot. Azonban a szociális segítés hagyományosan arra épül, hogy egy bizonyos állapot (pl.  a hajléktalanság) csak tünete valaminek, nem azért él valaki hajléktalanként, mert nincs lakása, hanem mert nincsenek meg azok a képességei, készségei, tudása, ami ahhoz kell, hogy egy lakást ne csak megszerezzen, hanem meg is tartson. Minden segítő szakma ezeknek a képességeknek, készségeknek a kifejlesztésében, újraélesztésében próbál valamilyen segítséget nyújtani – ezért tanítják ezt az egyetemeken, főiskolákon – magyarázza a szakmai vezető.

Vagyis ne csak halat adj, tanítsd meg halászni – elv a leghatékonyabb az itteni felfogás szerint.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Kövess minket, és Te sem maradsz le az érdekes hírekről!

Facebook

Twitter