Lázadoznak a Meszesen élők

Mert továbbra is igen szaporán költöztetik be a pécsi perem-régiókban lakó roma családokat. A program elvei ugyan nem rosszak, de a kivitelezés tragikus.

Több tucat lakást vásárolt fel az önkormányzat annak a programnak a részeként, amely arról szól, hogy 35 leszakadó családot “integrálnak” a normálisan élők közé. Erre egy halom uniós pénzt (több tízmillió forintot) nyert a programot irányító Máltai Szeretetszolgálat és a Khetha­nipe Egyesület, illetve az önkormányzat, de ez utóbbi tulajdonképpen csak outsider a sztoriban, mivel a lakások kezelésén túl nem csinál semmit.

hirdetés

A beköltözők György-telepen, Somogy-Bányatelepen vagy Pécsbányán éltek eddig, meglehetősen mostoha körülmények között.

Többnyire meszesi, illetve komlói úti társasházakba költöztetik be az egyébként igen szigorú szűrőn átesett családokat, akiknek vállalni kell a rendszeres kapcsolattartást is a szociális munkásokkal, illetve családsegítőkkel, és legalább valakinek a családból munkahellyel és állandó jövedelemmel is rendelkeznie kell.

A bibi az, hogy a társasházakban élőket korábban senki nem tájékoztatta arról, mire számítsanak és azóta sem tudnak lényegében semmit az egész programról – állítják. Az új szomszédokkal nem igazán jönnek ki, főleg nem a rokonokkal, akik jönnek a családok után – mondja a Meszesi Lakossági Fórum, amely a tiltakozó lakókat fogja össze.

Őket Lukovics Sándor, Ragoncsa János és Salk József képviseli, akik most kérdőívekkel fogják megbombázni a környéken élőket, hogy mit szólnak az új szomszédokhoz és tudnak-e együtt élni velük. Ha nem, akkor azt akarják elérni, hogy a programot “csinálják vissza”.

(Címlapos kép illusztráció. Forrás: celinesmith.com)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter