Lázár megmondta a frankót, az ÁSZ most be is bizonyította

Úgy tűnik, igazat mondott Lázár János akkor, amikor azzal védte a földprivatizációt, hogy “a szocialista kormány alatt a szocialista menedzsment lopja szét, a fideszes kormány alatt fideszes menedzsment lopja szét”. Az ÁSZ ugyanis sorozatos és rendszerszintű szabálytalanságokat tárt fel az állami erdőgazdaságoknál, köztük a Mecserdő Zrt-nél.

Sokan kiadkadtak, az erdőgazdaságok pedig még közleményben is kérdőre vonták Lázár Jánost akkor, amikor a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy parlamenti bizottságban azzal érvelt a földprivatizáció mellett, hogy

hirdetés
„Eladtuk az összes mezőgazdasági cégünket, rég túl vagyunk már a gazdálkodáson. Nem csinálja a magyar állam. Mert miért? Mert nem tudott gazdálkodni. Mert szétlopták, ellopták és szétcsalták az állami mezőgazdasági cégeket. Kinek kell ez a világ? Nem hiszem, hogy bármelyikük is ezt akarja, hogy ezen a pár százezer hektáron elkezdjünk gazdálkodni, és amikor szocialista kormány van, akkor a szocialista menedzsment lopja szét, amikor fideszes kormány van, akkor meg a fideszes menedzsment lopja szét.”

Úgy tűnik, igazat mondott Lázár. Az ÁSZ ugyanis sorozatos és rendszerszintű szabálytalanságokat tárt fel az állami erdőgazdaságoknál, köztük a Mecserdő Zrt-nél.

Az ÁSZ megállapította, hogy a Mecsekerdő mérlege nem a valós állapotot tükrözte, a vagyonnyilvántartása nem felelt meg a jogszabályban foglaltaknak, a vagyonkezelési szerződés pedig nem támogatta a vagyongazdálkodási feladatok átlátható végrehajtását, valamint a szabályszerű vagyongazdálkodást. A tulajdonosi joggyakorlók tevékenysége az ellenőrzött időszakban nem támogatta teljes körűen a felelős vagyongazdálkodás megvalósulását.

Aki a további részletekre is kíváncsi, az kattintson ide és olvasgassa tovább az ÁSZ részletes jelentését.

A Mecsekerdő Zrt. Baranya megye erdőterületeinek a felén, a Dráva folyó, a Zselic és a Mecsek-hegység területein, 52 470 ha erdőterületen és 2235 ha egyéb művelési ágú földterületen gazdálkodik, központja Pécs.

A többi erdőgazdaság sem áll valami fényesen, sőt – jelentette be az ÁSZ elnöke kedden.

Domokos László közölte: az erdőgazdaságoknál nem volt megoldott az általuk kezelt állami vagyon és a saját vagyonuk, illetve a kezelésükben lévő vagyonelemek elhatárolása. A kezelt vagyont a társaságok nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően szerepeltették mérlegükben.

Domokos László felhívta a figyelmet: a jó működés és a jó vagyongazdálkodás alapja a rend. Ez az, ami nem volt. A vagyon-nyilvántartási adatok nem megbízhatóak, és nem teljeskörűek. Így az átláthatóság és az elszámoltathatóság nem biztosított – derült ki.

Az ÁSZ elnöke kitért rá: az erdőgazdaságok mérlege nem a valós állapotot tükrözte. Az ellenőrök általános jelleggel megállapították azt is, hogy a társaságok vagyonnyilvántartása nem felel meg a jogszabályban foglaltaknak.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter