Lázár végleg elvinné Pécsről a Csontváry képeket

Legalábbis nagyon erre utal, hogy ma bejelentette a szokásos “kormányinfón”, hogy ötletpályázatot írnak ki egy Csontváry-múzeumra. Hoppál Péter kulturális államtitkár és pécsi országgyűlési képviselő ettől elég ideges lett.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter mai bejelentésére, miszerint ötletpályázatot írnak ki Csontváry Kosztka Tivadar hat óriásképének elhelyezésére, az alábbi közleménnyel reagált Hoppál.

“A Budai Vár Honvéd Főparancsnokságának épületében nagy közönségsikerrel zajló, júliusban nyílt Csontváry életmű-kiállítás az év végén zárul. Az eddig is Pécsett kiállított Csontváry-képek január folyamán az eredeti terveknek megfelelően visszaérkeznek a Baranyai megyeszékhelyre, ahogy erre a kiállítás megnyitóján Lázár miniszter úr is igéretet tett, és 2016 februárjától ismét a régi helyükön, a pécsi Csontváry Múzeumban lesznek láthatóak.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a Magyar Nemzeti Galéria tavaly (2014-ben) újabb 10 évre meghosszabbította a nem pécsi tulajdonú Csontváry-képek pécsi letétbe helyezését. Így az ötletpályázat nyomán ugyan nem zárható ki, hogy újabb Csontváry Múzeum létesüljön Magyarországon, de egy Csontváry Múzeum már működik évtizedek óta, és még tíz évig a szerződéses feltételek miatt működni is fog, az pedig Pécsett található.”

csontváry, böszörményi, demonstráció1

Korábban igen nagy balhé volt abból, hogy elvitték Pécsről a képeket egy ideiglenes budapesti kiállításra, és akkor még maga Lázár János is azt ígérte, ezek visszakerülnek Pécsre.

Egyébként a Csontváry múzeumra tavaly egész évben mindössze 21 ezren voltak kíváncsiak Pécsett. 2006 volt a csúcsév, akkor 51 ezren nézték meg  képeket a városban. Még az EKF évében is csak 44.800-ig tudott felkúszni a látogatószám.

csontvary szallitas2

(Címapfotó: MTI Fotó/Balogh Zoltán)

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Kövess minket, és Te sem maradsz le az érdekes hírekről!

Facebook

Twitter