Lecserélhetik a teljes MSZP-s vezérkart

És talán egy pécsi politikus is főszerephez jut. A nagy kérdés, hogy a status quo akarása vagy a reformdüh uralkodik-e el a nyári kongresszuson – írja a Népszabadság.

A szombati Népszabadság ír arról, hogy nagy a bizonytalanság az MSZP-ben amiatt, hogy melyik elnöki székre pályázó politikus örülhet a júniusi kongresszuson. A pártmatek szerint Molnár Gyulának állhat a zászló, őt támogatják a legtöbb küldöttet állító megyék. A többi vezető posztra is gyűlnek a jelöltek, de a homályos erőviszonyok miatt egyelőre csak informális szövetségek alakultak ki.

hirdetés

A különböző posztokért induló politikusok ezért nem is álltak össze alkalmi szövetségekbe, de informálisan lehet tudni, ki kihez húz, még ha ez a viszony nem minden esetben kölcsönös is. A nagy kérdés, hogy a status quo akarása vagy a reformdüh uralkodik-e el a nyári kongresszuson. Ez dönthet a szocialista fejekben összeálló Tó­biás–Gőgös–Botka- és Molnár–Tóth/Ujhelyi–Hiller-féle trojka jövőjéről – találgat a lap.

Bár Tóbiás újra a pályán van, továbbra is Molnár tűnik a fő esélyesnek. Egyrészt a megyék többsége mögötte áll, másrészt Budapesten elsöprő az előnye, és mögötte áll a Baranya megyei szervezet is. A visszavonuló Puch ­Lászlót a megyei elnöki székben váltó ­Tóth Bertalan ugyanis egyértelműen Molnárhoz húz.

Tóth az elnökhelyettesi posztért, azaz a párt második tisztségéért indul. Az MNB-alapítványok ügyé­ben sokat szereplő politikus győzelme azért is elképzelhető, mert a jelenlegi elnökhelyettessel, Gőgös Zoltánnal nem mindenki elégedett, főleg a fővárosi pártszervezet kritizálja.

Az elnökhelyettesi posztra Ujhelyi István neve is felvetődött, őt is Molnár Gyulához látják közelebb. A választmány elnöki posztjáért zajló versenyben a korábbi oktatási miniszter, Hiller István látszik esélyesebbnek, szemben a tisztség jelenlegi betöltőjével, Botka László szegedi polgármesterrel.

A június 25-i kongresszus azonban még messze van, többször is változhatnak az erőviszonyok.

(via Népszabadság)

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter