A legkisebb is számít: 30 ezer forintos havi béremelésre van szükség a Tescónál

Legalábbis a szakszervezet szerint. Ez a jobban kereső 5 ezer embert érintené, és 1,8 milliárd forint pluszkiadást jelentene a cégnek évente.

Július 1-jétól 30 ezer forintos havi béremelésre van szükség a Tescónál a szakszervezet szerint, hogy ne omoljon össze a bértábla – írja a HR Portál. Ez a jobban kereső 5 ezer embert érinti, és 1,8 milliárd forint pluszkiadást jelentene a cégnek évente. Érdekes, hogy körülbelül 600-an vannak, akik legutóbb nagyobb béremelést kaptak az átlagosnál, ők a működés biztosítása miatt fontosnak tartott dolgozók – mondta a lapnak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. A Tesco arra hivatkozik, hogy 2017-ben átlagosan 13%-kal emelkedik 13 300 munkavállaló bére.

hirdetés

A Tesco tavaly megemelte a bérminimumot, 129 ezer forintról 143 ezerre, ez 2017 január 1-jével 161 ezer forintra emelkedett, erre most mindössze 4 ezer forintot ad, ami elmarad a dolgozók várt béremelésétől. Arról eddig nem volt információ, hogy mekkora fizetésemeléssel elégedne meg a szakszervezet.


inVENTer_ad


Sáling József, a KASZ elnöke a HR Portalnak elmondta, hogy 30 ezer forintos béremelést tartanak elfogadhatónak. Ez a jobban kereső 5 ezer embert érinti, és 1,8 milliárd forint pluszkiadást jelentene a cégnek évente. A Tesco teljes éves bértömege (a munkáltató terhelő bér és költsége) 39 milliárd forint, az emelés ennek 5 százalékát sem éri el, ráadásul ugyanúgy szüksége van rá a Tescónak, mint a munkavállalóknak – mondta lapunknak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke.

A cégnél jelenleg 16 500 aktív dolgozó van, vagyis egyharmaduknak kér ekkora fizetésemelést a szakszervezet.

Azért beszél 5 ezer főről a szakszervezet elnöke, mert ennyien kerestek 161 ezer forintnál többet a garantált bérminimum emelése előtt, vagyis 2017 január 1-jével felzárkózott hozzájuk az alacsonyabb fizetésű többség, különböző mértékben persze. A bértábla összecsúszása, végletes esetben összeomlása pedig csak úgy kerülhető el a szakszervezet szerint, ha a magasabb fizetésűek is béremelésben részesülnek.

Autentikus dal-bevillanás:

A Tesco szerint jók a fizetések

A Tesco a lapnak azt írta, hogy 2017-ben – a januári és a mostani bérfejlesztéssel – átlagosan 13%-kal emelkedik 13 300 munkavállaló bére, tehát kétszámjegyű növekedés valósul meg. A 2017. július elsejétől életbe lépő emeléssel a vállalat összes hazai áruházában és raktárában dolgozó munkatársa többségének – az aktív kollégák 70 százalékának – fizetése nő.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter