Lesittelték a pécsi papot

Elutasította a Kúria a pécsi katolikus egyházmegye volt vagyonkezelője ügyében a harmadfokú eljárásra vonatkozó ügyészi fellebbezést, így a Pécsi Ítélőtábla által kiszabott 2 év 10 hónapos letöltendő szabadságvesztés jogerőre emelkedett – tájékoztatta Bánáti János ügyvéd az újságírókat csütörtökön, a legfőbb bírói fórum épületében.

A Kúria nem tartott érdemi tárgyalást az ügyben csütörtökön, mindössze a vád és a védelem képviselőivel ismertette a szerdán meghozott döntését. Ezután a volt vagyonkezelő védője, Bánáti János számolt be arról, hogy a Kúria álláspontja szerint nem volt helye a harmadfokú eljárást lehetővé tévő ügyészi fellebbezésnek.

A Pécsi Törvényszék 2014 márciusában mondta ki első fokon bűnösnek Wolf Gyulát, és 3 év 10 hónap börtönre ítélte. A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla tavaly decemberben megváltoztatta az ítéletet: költségvetési csalás, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés és hamis magánokirat felhasználása miatt elítélte, de az adócsalás vádja alól felmentette a vádlottat, a szabadságvesztését pedig 2 év 10 hónapra enyhítette.

A most jogerőssé vált döntés szerint Wolf Gyula – mint az egyházmegye vagyonkezelői feladatait 1994 és 2010 között ellátó vezető – ellen azért indult bírósági eljárás, mert éveken keresztül valótlan tartalmú elszámolási okiratokat nyújtott be, és jogtalanul számolt el és használt fel pénzeket.

A bíróság szerint a jövedelempótlékokról szóló kimutatásokban a vádlott utasítása mellett valótlan adatokat könyveltek el. Emellett az úgynevezett kistelepülési támogatásokat (ezeket erre jogosult papoknak, szerzeteseknek, világiaknak a plébániai pénztáron keresztül fizették ki adómentesen) olyanoknak is kifizette, akiket ez nem illetett meg.

Wolf Gyula római katolikus papként dolgozott. A pécsi püspök 1994-ben – püspöki titkári feladatainak megtartása mellett – az egyházmegye vagyonkezelőjének is kinevezte.  Az ítélet szerint Wolf Gyula 55 millió forintos vagyoni hátrányt okozott az egyházmegyének.

 

(MTI)

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter