Lila kővel burkolják majd a pécsi Jókai teret???

Kiírják a közbeszerzést a tropára ment Jókai tér új burkolatára. Nem is az ára tűnt fel, hanem a kő anyaga: itáliai porfír. Ami leginkább a lila árnyalataiban ismert.

A pécsi Jókai teret nem kell bemutatni: torpára ment horvát kőben botladozhatunk évek óta, többször cserélték a hibás lapokat, ráment egy talicskányi pénz, de az időjárás nem kegyelmezett a burkolatnak: évről évre szétfagyott.

hirdetés
Így néz ki a tér ma.

Így néz ki a tér ma.

A pécsi városvezetés elérkezettnek látta az időt, hogy a város leghangulatosabb mediterrán terét újraburkolják, ki is írják most az anyagra a közbeszerzést. A nyertes cég 37 millió forint+áfa értékben szerezheti be az olasz porfír kőzetet, ami váltja a horvát anyagot – derül ki a dokumentumból. A kiírás szerint 1940 négyzetméternyit kell venni belőle (tehát 1 nm olyan 19 ezer forint), a színre egyetlen megkötés van: mix, vegyes.

A építészetben és a különféle kövekben, burkoló anyagokban jártas szakemberek viszont azzal keresték meg lapunkat, hogy nem árt majd odafigyelni, hiszen ez a kőfajta többnyire lila árnyalatokban pompázik. Utánanéztünk és valóban, bár többféle árnyalat létezik a piacon, egyetlen színben nincs ez a fajta kő: fehérben. Már a neve is sokatmondó: a porfír latinul porphyra, lilás színt jelent. Előfordul zöldes-szürkés, barnás-vöröses és lila színű változatban. Nem mellékesen fagyálló, kemény, kémiai behatásoknak ellenálló építőkő. Az olaszok pl. előszeretettel használják benzinkutaknál emiatt. De máshol is, mutatunk pár példát:

04_VIAMANIN_P1000708 my-i-phone-pictures-1116 kinderkoppen-italiaans-porfier-3.93f058c6 my-i-phone-pictures-1100

A Jókai teret már megszoktuk fehérnek, de nem fogunk senkit elátkozni, ha nem ég ki a szemünk egy nyári délután, mert jelenleg ez van. Bár kíváncsiak leszünk, hogy fog mutatni a fehér paddal és szökőkúttal a lila.

(Borítóképünk illusztráció!)

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter