Lovasi András: aki elmondja a véleményét, azt fizetett trollok tépik szét

És kinek hiányzik ez? Az idén 50 éves pécsi zenész szerint az értelmiséget váratlanul érte “ez az illiberális rendszer”, a mai politikusok közül egyedül csak Orbánnak van esze, a többiek “opportunista buzgómócsingfajták”, akikből csak KISZ-titkár lett volna régen, most meg ott nyomulnak mindenhol.

Igen hosszú interjút csinált az mno.hu Lovasi Andrással, aki többek között beszélt a zenész szakmáról, Istenről, a múltról és persze a mai közéletről is.   Sok minden kiderült, az is, hogy a Kossuth-díjas pécsi zenésznek már egyre kevesebb illúziója maradt.

hirdetés

Érintette az interjú a mai politikát és politikusokat is, nem meglepő módon nincs túl jó véleménnyel erről Lovasi.

– A legszomorúbb tapasztalat talán az, hogy rosszul működik a kiválasztás folyamata, amelynek során a vezetőinket megtaláljuk. A miniszterelnök a képességeivel pedig egyedül van a politikusok között. Ha megnézzük, a volt iskolatársaink vagy egyéb gyerekkori közösségeink tagjai közül kik lettek helyi, regionális vagy országos szinten politikusok, általában elmondhatjuk, hogy van ez az

opportunista buzgómócsingfajta, régen ezekből KISZ-titkár lett, most meg ott nyomulnak mindenhol.

Amikor az elit nem a teljesítmény alapján választódik ki, pontosabban olyan érdemek alapján történik a kiválasztódás, hogy a folyamat inkább nevezhető kontraszelekciónak, mint szelekciónak, akkor ez marad nekünk – mondta az interjúban.

Szerinte a magyar értelmiséget is váratlanul érte mindaz, ami történik az országban, de az sem segít, hogy aki elmondja a véleményét (ha egyáltalán van hol), azt szétszedik a trollok utána.

– Azt hiszem, a honi értelmiség sem készült fel erre a politikai szituációra, az illiberális rendszerre. Először is kellenének olyan fórumok, ahol érdemes megszólalni, mert azzal a jó érzéssel tudsz utána felállni, hogy volt értelme. A szekértáboroktól függetlenül valamit következetesen képviselő embertípus azért hiányzik a nyilvánosságból, mert aki ilyen lenne, olyan helyzetben találta magát, ha megszólalt, hogy azt kérdezte utána: kinek hiányzik ez?

Kinek hiányzik, hogy elmondja a véleményét, majd leszedjék róla a keresztvizet, fizetett trollok tépjék szét, és elbánjon vele a kommunikációs daráló.

Amikor először szembesülsz ezzel, először zúdul rád ez a rutinból gyártott mocsok, ki is mondod, hogy van nekem munkám, van életem, csinálom, amíg békén hagynak. El lehet menni belső illegalitásba, meg ténylegesen is el lehet menni. De nagyon nem vonzó ma az, amit a nyakadba kapsz, ha közéleti ügyekben megszólalsz – véli.

Lovasi elmondta azt is, hogy néha idegesíti, hogy a közönség nem a zenével, nem a koncerttel foglalkozik, hanem nyomkodja a kamerát, “emléket gyűjt” és „csak itt, csak most, csak nekünk” örök élménye szűnik meg azzal, hogy

lőnek ránk a készülékeikkel, mint a vaddisznókra.

(Borítóképünk forrása: mno.hu/Máté Péter / Magyar Nemzet)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter