Magasabb fokozatra kapcsolták az Orbán-gyűlöletet

Egymás mellett Gyurcsány Ferenc, Fekete-Győr András, Tóth Bertalan, Keresztes László Lóránt, Hadházy Ákos, Szabó Tímea, Szél Bernadett.

Történelmi nap a mai, ugyanis ilyen boldog egyetértésben már rég állt egymás mellé, mellett az MSZP, DK, Momentum, Jobbik, LMP, Momentum és a Párbeszéd. Közösen álltak ki csütörtökön az Országház főlépcsőjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében a pártok politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve.

hirdetés

Mindannyian fogadalmat tettek a tavaly év végi tüntetéseken megfogalmazott ötpontos követeléscsomag megvalósításáért. Ennek megfelelően követelték

  • a “rabszolgatörvény” azonnali visszavonását,
  • a kevesebb rendőri túlórát,
  • a független bíróságokat,
  • az európai ügyészséghez történő csatlakozást
  • és a független közmédiát.

Tóth Bertalan (MSZP) arra emlékeztetett, hogy a most megjelent pártok szombaton a szakszervezetekkel és civilekkel közösen tartanak tüntetést. Úgy fogalmazott, meg kell mutatniuk, hogy “ami itt történik, az nem folytatható”.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviseletében elmondta, azért kezdeményezték a parlament rendkívüli ülését, hogy azonnali válaszokat követeljenek a kormánytól arra, miként bántalmazhattak ellenzéki képviselőket a köztelevízió épületénél. Kijelentette, az ellenzék a jövőben is egységesen lép fel a “rabszolgatörvény” ellen, a “demokráciáért”.

Hadházy Ákos független képviselő aláhúzta, független közmédia, bíróság és ügyészség nélkül nem lehet választásról, parlamentről beszélni.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője fontosnak nevezte, hogy az egymástól nagyon sok mindenben különböző ellenzéki pártok egymás mellé álltak a “gyalázatos rabszolgatörvénnyel” szemben. Kiemelte, minden olyan eszközt használniuk kell, amelyekkel erőteljes politikai nyomást gyakorolhatnak a kormányra, ugyanakkor erőszakmentesnek kell megtartaniuk a tiltakozásukat.

A jobbikos Jakab Péter a magyar történelem leggyávább kormányának nevezte a jelenlegi kabinetet, szerinte ugyanis sem az emberekkel, sem az ellenzéki képviselőkkel nem mer szembenézni. A politikus arra biztatta a szakszervezeteket, hogy kezdeményezzenek általános sztrájkot. “Az utcán, az üzemekben lehet meghátrálásra kényszeríteni a kormányt, ha a parlamentben nem hajlandóak dolgozni” – mondta.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke úgy fogalmazott, “ha egy ország kormánya elárulja a saját népét, akkor eljön az ideje a lázadásnak”. Azt kívánta az országnak, legyen ereje “fellázadni Orbán rendszerével szemben”. “Nem egy törvénnyel szemben, egyik vagy másik szabállyal szemben, de mindazzal, amit az elmúlt években, az ország szégyenére megvalósítottak” – fejtette ki. A volt kormányfő szerint az ellenzék közötti vitákat akkor kell majd újra kinyitni, ha Magyarország újra tisztességes jogállam lesz.

Szél Bernadett független képviselő azt mondta, nem kérnek a látszatdemokráciából, amelynek semmi köze a jogállamhoz. A Fidesz “verőlegényekkel” irányítja az országot – jelentette ki, majd példaként említette a közmédiánál történteket, valamint azt is, hogy reggel katonák akadályozták meg, hogy vendéget vigyen az Országház épületébe. “Ez a rendszer már rég nem az, aminek hívják, ez nem köztársaság, ez nem demokrácia, ez nem jogállam” – értékelt.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke első és legfontosabb feladatuknak a “rabszolgatörvény” visszavonását nevezte. “Ezért fogunk kézzel-lábbal küzdeni, és ütni a vasat addig, amíg meleg” – mondta, megjegyezve, “2019 az ellenállás éve lesz”.

(via MTI)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter