Máig tanítja, és közben tanulja a harcművészetet a 82 éves pécsi szamuráj

Suzuki Kimiyoshi 25 éve él Pécsen, vannak tanítványai is, de maga is szívesen tanul még. Sőt, külön wikipédia oldala is van.

A szamuráj hagyományokat családjából hozta magával, nagyapja és apja is forgatta a katanát. Az idős mesternek jelenleg 20 tanítványa van, akik gyakorolják a japán kardvívást.

hirdetés

Kimiyoshiról most a Zrínyi Katonai Filmstúdió forgatott pár perces kisfilmet.

A mecseki szamuráj

Suzuki Kimiyoshi 1934. január 1-jén született Tokióban, egy polgári család második gyermekeként. Édesapja fotóművész, egy ideig New Yorkban is élt, ahol jól menő fotóstúdiót üzemeltetett. 1932-ben hazatért Tokióba, ahol jóval szerényebb körülmények között folytatta a munkát. Anyai nagyapja, Makita Sigekacuneves harcművész volt.

Szuzuki mester 1957-ben egyetemi végzettséget szerzett fotóművészeti szakon. Először három éven át fotóriporteri munkát végzett japán napilapoknál, majd a családi hagyományokat követve, bátyjával közösen, a stúdiót üzemeltette.

1986-ban találkozott először magyar harcművészekkel, akik Japánba látogattak. Az ő meghívásukra érkezett előbb Budapestre, majd később Pécsre. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével és 1992-ben végleg letelepedett a városban. Egy lánya és egy unokája van, akik Tokióban élnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter