Már az osztrákok is kitennék a Fideszt a Néppártból – Orbán videóban üzent

A néppárti osztrák kancellár tegnap este bejelentette, támogatják, hogy Magyarország ellen uniós eljárás induljon. Orbán Viktor szerint az ítéletet már előre megírták.

Sebastian Kurz, osztrák néppárti kancellár (aki ugyanabban a pártban ül, mint a Fidesz) támogatja, hogy  “a jogállami normák megsértése miatt indítsák el az uniós eljárást a magyar kormány ellen.”

hirdetés

Leszögezte azt is,

“ha az uniós alapszerződés hetes cikkelye alapján elindul az eljárás, akkor a Fideszt ki kell tenni az Európai Néppártból!”

Ha tehát szerdán a többség megszavazza Judith Sargentini jelentését, akkor az osztrákok szerint a Fidesz néppárti frakciótagságát fel fogják függeszteni. Bár a markánsan bevándorlásellenes Kurz migrációs kérdésekben rendszerint azonos állásponton van a magyar kormánnyal, de közben úgy véli: “a demokrácia és a jogállamiság nem lehet alku tárgya”.

Orbán Viktor videóban üzent, még az ülés, pontosabban a kiutazás előtt.

Azt mondta, az ítéletet már megírták Magyarország ellen, bosszúra készülnek Brüsszelben, mert a magyarok nem akarnak bevándorlóországgá válni.

Politikai balhé, de súlyos következményekkel

A Sargenti-jelentés vitája kedden délután 3 órakor kezdődik Strasbourgban, ahol Orbán Viktor 7 percet kapott, hogy felszólaljon.

A jelentést összeállító holland zöldpárti Judith Sargentini (aki Pécsről is kapott segítséget) elmondta, szoros szavazásra számít, mert ugyan képviselőtársainak túlnyomó többsége egyetért a szöveg megállapításaival, a pártpolitika még közbeszólhat, ugyanis a jóváhagyáshoz elengedhetetlen a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt legalább részleges támogatása.

A dokumentum elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) van szükség. A tartózkodás nem fog leadott szavazatnak számítani.

A jelentés (ami magyarul ITT olvasható) szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, s ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását. A szövegben számos aggályosnak ítélt kérdést felsorolnak az alkotmányossággal, a választási rendszerrel, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, ahogyan a véleménynyilvánítás, a tudományos élet, az egyesülés és a vallás szabadságának, valamint a kisebbségek, például a romák és a zsidók, vagy a menedékkérők jogainak területével, az egyenlő bánásmóddal összefüggésben is.

A jogállamisági eljárás megindításának szakértők szerint ebben a fázisban inkább politikai, mintsem jogi jelentősége lenne. Ha az EP elfogadja, akkor a tagállami kormányokat tömörítő tanács négyötödös többséggel dönt majd arról, valós-e a veszélye annak, hogy az országban csorbulnak az Európai Unió alapértékei.

A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén – végső soron akár az érintett állam szavazati jogának a felfüggesztésével vagy akár a kizárásával és más komoly szankcióval is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására van szükség, amit az elemzők szinte kizártnak tartanak.

Valótlanságok tömege a jelentésben?

A kormányszóvivő magyar újságíróknak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a Magyarországról szóló jelentésnek az EP strasbourgi plenáris ülésén kedden tervezett vitája és

a szerdai szavazás valódi célpontja a magyar kormány migrációt ellenző politikája, a jelentéssel azt kívánják elérni, hogy a kormány megváltoztassa álláspontját, és “Magyarországot ez ügyben bíróság elé állíthassa”.

A jelentés a kormányszóvivő fogalmazása szerint többnyire valótlanságokat állít és hazugságok, valamint korábban lezárt ügyek gyűjteménye. Olyan politikai motiváció áll mögötte, amely nyilvánvalóan mutatja, hogy milyen érdekek mentén próbálják felhasználni az Európai Parlamentet ezeknek a céloknak az elérésére – hangoztatta Kovács Zoltán.

(via MTI/Index)


OK_TAMOGATAS_BANNER

KATTINTSON A KÉPRE, HA SZERETNE SEGÍTENI!

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter