Már csaknem 300 pécsi segíti a menekülteket

menekültek7

Saját, zárt facebook csoportjuk is van, többnyire ételt, italt, kötszert visznek a Pécsen – és a fél országon –  átutaztatott menekülteknek. 

hirdetés

Nem csak a politikai pártokat mozgatja meg a menekültek kérdése, hanem a civileket is. Pécsen már csaknem 300-an vannak abban a zárt csoportban, amely próbál segíteni a bajba jutott, hazájukat elhagyni kénytelen menekülteken.

menekült2

Többnyire ételt, italt, kötszert, gyógyszereket és ruhákat visznek nekik, de volt olyan repeszgránáttól lebénult kislány, akinek babakocsit szereztek.

A különféle adományokat a saját pénzükből fedezik, és bár vannak a csoportban rutinos “ellenállók”, és “örökös ellenzékiek”, a többség pécsi átlagember, akik sajnálják a menekülteket és utálattal nézik eközben a kormány bevándorlókkal kapcsolatos politikáját és intézkedéseit – legalábbis az egyes posztok erre utalnak.

menekült6

A civileknek sikerült megegyezniük a Magyar Vöröskereszt Baranyai Szerveztével is, ahol rendszeresen tudnak adni adományokat, amelyeket gyűjtenek is, illetve adnak sátrakat és asztalokat is, de lehet pénzt is utalni nekik.

Aki egyébként maga is segítene, illetve bekapcsolódna a karitatív munkába, az itt csatlakozhat a csoporthoz.

menekült5

A legfrisebb bejegyzés szerint nem minden ideális, nem mindenki segítőkész és sok mindent kérnek még – egymástól – az aktivisták. Egyikük azt írta:

“Ma kb. 35-en voltak, főleg afgánok és szírek. több körben hozzá ki őket az Athinay útról a rendőrök, hogy aztán a napon dekkoljanak órákon át a 13:14-es IC-re várva, amivel egy lezárt kocsi viszi őket Bp.-re. A vonaton negyven fok van, vizet sem biztosítanak nekik. Ennivaló, kenyér ilyesmi, most van bőven. Ami viszont kellene: víz, sok víz, szénsavmentes, tisztálkodószerek, borotva, táskák, férfi cipők 40-45-ös méretben (ez főleg, ebből hiány volt ma is!!!!), zoknik, és kötszer, betadin, gyulladáscsökkentő szemcsepp! 10 órától fél2-ig a vasútnál, a sárga emeletes épület mögött megtaláljátok a segítőket! Ott le lehet adni ezeket!

És volna még1 kérdésem: hogy lehet áramot csiholni kocsival, napelemmel, mittudomén? Egyik-másiknak van mobilja, és hát mind ismerjük a kínt, amikor lemerül…A mávtól egy 2 méteres ember rendesen kiosztott, amiért két ember telefonjával besunnyogtam, pedig még engedélyt is kértem, de kiderült, hogy nem a megfelelő embertől, így egy óra múlva kb, a középkorú magyar hím máv dolgozó szépen megtalált a sokadalomban, és majdnem leharapta a fejemet és közben arra hivatkozott,hogy félnek a fertőzésektől…”

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter