Már csaknem 300 pécsi segíti a menekülteket

menekültek7

Saját, zárt facebook csoportjuk is van, többnyire ételt, italt, kötszert visznek a Pécsen – és a fél országon –  átutaztatott menekülteknek. 

Nem csak a politikai pártokat mozgatja meg a menekültek kérdése, hanem a civileket is. Pécsen már csaknem 300-an vannak abban a zárt csoportban, amely próbál segíteni a bajba jutott, hazájukat elhagyni kénytelen menekülteken.

menekült2

Többnyire ételt, italt, kötszert, gyógyszereket és ruhákat visznek nekik, de volt olyan repeszgránáttól lebénult kislány, akinek babakocsit szereztek.

A különféle adományokat a saját pénzükből fedezik, és bár vannak a csoportban rutinos “ellenállók”, és “örökös ellenzékiek”, a többség pécsi átlagember, akik sajnálják a menekülteket és utálattal nézik eközben a kormány bevándorlókkal kapcsolatos politikáját és intézkedéseit – legalábbis az egyes posztok erre utalnak.

menekült6

A civileknek sikerült megegyezniük a Magyar Vöröskereszt Baranyai Szerveztével is, ahol rendszeresen tudnak adni adományokat, amelyeket gyűjtenek is, illetve adnak sátrakat és asztalokat is, de lehet pénzt is utalni nekik.

Aki egyébként maga is segítene, illetve bekapcsolódna a karitatív munkába, az itt csatlakozhat a csoporthoz.

menekült5

A legfrisebb bejegyzés szerint nem minden ideális, nem mindenki segítőkész és sok mindent kérnek még – egymástól – az aktivisták. Egyikük azt írta:

“Ma kb. 35-en voltak, főleg afgánok és szírek. több körben hozzá ki őket az Athinay útról a rendőrök, hogy aztán a napon dekkoljanak órákon át a 13:14-es IC-re várva, amivel egy lezárt kocsi viszi őket Bp.-re. A vonaton negyven fok van, vizet sem biztosítanak nekik. Ennivaló, kenyér ilyesmi, most van bőven. Ami viszont kellene: víz, sok víz, szénsavmentes, tisztálkodószerek, borotva, táskák, férfi cipők 40-45-ös méretben (ez főleg, ebből hiány volt ma is!!!!), zoknik, és kötszer, betadin, gyulladáscsökkentő szemcsepp! 10 órától fél2-ig a vasútnál, a sárga emeletes épület mögött megtaláljátok a segítőket! Ott le lehet adni ezeket!

És volna még1 kérdésem: hogy lehet áramot csiholni kocsival, napelemmel, mittudomén? Egyik-másiknak van mobilja, és hát mind ismerjük a kínt, amikor lemerül…A mávtól egy 2 méteres ember rendesen kiosztott, amiért két ember telefonjával besunnyogtam, pedig még engedélyt is kértem, de kiderült, hogy nem a megfelelő embertől, így egy óra múlva kb, a középkorú magyar hím máv dolgozó szépen megtalált a sokadalomban, és majdnem leharapta a fejemet és közben arra hivatkozott,hogy félnek a fertőzésektől…”

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!
 • realista

  Nem egyszerű a megoldás, de a mocskos fidesz kormány hozzállása, kerítésépítése, plakátolása aljas tetű dolog. De ők ilyen magyarok, keresztények….

  • Dávid

   Az a baj hogy két felé szakadt honfitársaink gondolkodása …
   Vannak a jószívűek akik szinte mindenük oda adják hogy nekik jobb legyen , ezzel nincs is baj szerintem full emberi viselkedés ! Viszont ez a viselkedés azt az érzetet fogja kelteni ezekben az emberekben hogy ní már itt nem is rossz maradjunk már ha ilyen segítőkészek és na az lenne a gond és nem azért mert félek hanem mert van a másik fél …
   A másik fél akik mindenben a rosszat látják és igenis félnek őszinte leszek én őket is megértem mert elég sok rossz tapasztalatot meg lehetett élni ebben az országban úgyhogy valahol mindkettő fél álláspontját megértem
   viszont ha a gyűlölkődők is elkezdenek cselekedni mint a jószívüek na akkor nem akarok Pécsen lenni mert fúúú rettenetes látvány lesz ha megindul több száz/ezer ember
   Hogy mit lehetne cselekedni ? Én mit tennék ? Tényleg nem egyszerű de amennyit már költött a világ ezekre az emberekre már saját szigetet kaphattak volna és ha tényleg a szebb világ nekik a cél lehet jobban meg is köszönnék :) Én lehet adtam volna nekik egy új, saját szigetet és ott adnék meg nekik mindent hogy új életet kezdhessenek viszont egy valamin a mai napig gondolkozom :)
   Milyen húsban lehetnek ott a gazdagok ?
   Én egyik félhez sem tartozom látom bennük az embert de félek is és pont a 2 fél összeugrásától

 • Liamna Mechentel

  Kicsit korrigálnám a cikket azzal,hogy a Máv dolgozói rendesek és a lehetőségükhöz mérten együttmükődőek velünk !
  Felismerték ,hogy a Segítők az ő,ill.a rendőrök munkáját is megkönnyítik !

 • https://batman-news.com/ Geri

  pécs sajna eléggé liberális város, egyáltalán nem lepődtem meg ezen. fel kellene vetni valamelyik honatyának, hogy akik illegális bevándorlóknak gyűjtést rendeznek, adományt gyűjtenek, adományt adnak át, vagy ilyet megkísérelnek, azt pénzbüntetéssel kelljen büntetni.

Facebook

Twitter

Google Plus