Szeptemberben startol a pécsi repülőgépgyár építése

Budapest, 2017. augusztus 24.
Boros László, a Magnus Aircraft Zrt. vezérigazgatója, Tarány Gábor, a Magnus Aircraft Zrt. elnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő (b-j) a Magnus Aircraft Zrt. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) székházában 2017. augusztus 24-én. Repülőgépgyárat épít Pécsen a magyar tulajdonú Magnus Aircraft Zrt., az 5,16 milliárd forintos beruházáshoz 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a magyar kormány.
MTI Fotó: Balogh ZoltánBudapest, 2017. augusztus 24. Boros László, a Magnus Aircraft Zrt. vezérigazgatója, Tarány Gábor, a Magnus Aircraft Zrt. elnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő (b-j) a Magnus Aircraft Zrt. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) székházában 2017. augusztus 24-én. Repülőgépgyárat épít Pécsen a magyar tulajdonú Magnus Aircraft Zrt., az 5,16 milliárd forintos beruházáshoz 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a magyar kormány. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ezt maga Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Csizi Péter fideszes pécsi országgyűlési képviselő és Boros László, a Magnus vezérigazgatója jelentette be Budapesten.

Repülőgépgyárat épít Pécsen a magyar tulajdonú Magnus Aircraft Zrt., az 5,16 milliárd forintos beruházáshoz 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a magyar kormány – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Kiemelte:

hirdetés

“egy rendkívüli magyar újítás sorozatgyártásának lehetőségét teremtik meg, a vállalat a beruházással legkevesebb 105 új munkahelyet hoz létre”.

A repülőgépeket gyártó Magnus Aircraft a világon először fejlesztett ki kompozit anyagokból készült kétüléses repülőgépet, amely műrepülésre alkalmas, valamint kifejlesztett egy olyan gépet is, amely nem kerozinnal, hanem benzinnel működik és szintén kompozit anyagból készült; így jóval könnyebb, alacsonyabb a környezetterhelése és fenntartási költsége, mint más gépeknek.

A miniszter a legfontosabb feladatok egyikének nevezte, hogy az innovatív magyar megoldásokat itthon tartsák, sorozatgyártásuk is Magyarországon történjen.

Kétszáz repülőgépet gyártanának évente Pécsett – OK!PÉCS

A cég szerint leghamarabb jövő év második felében lesz érezhető Pécsen, hogy megjöttek.

A bejelentésen ott volt Csizi Péter, pécsi országgyűlési képviselő is. Szerinte, az elmúlt évek tárgyalásai során számos tapasztalatot szereztek. (Hogy mik ezek, és, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézni, arról pár nappal ezelőtt exkluzív interjút adott lapunknak a képviselő, amelyet érdemes elolvasni, mert több meglepő kijelentést is tett – a szerk.)

– Tudjuk, hogy a következő években meg kell erősítenünk a szakoktatást mind közép, mind felsőfokon, és egyre jobb minőségű munkaerőt kell képeznünk Pécsett, ha azt akarjuk, hogy jobban éljünk a városunkban. – Az a célunk, hogy lépésről lépésre létrehozzuk a Dél-Dunántúli régió egységes és erős gazdaságát – magyarázta a budapesti sajtótájékoztatón.

Szeptemberben start

Boros László, a vállalat vezérigazgatója elmondta: a Pécs-Pogány repülőtér mellett szeptemberben megkezdik a beruházás megvalósítását,

“több mint 7500 négyzetméter alapterületű új gyártóbázist hoznak létre”.

A Magnus Aircraft Amerikában saját céget alapított, Kínában pedig vegyesvállalatot hozott létre. A vezérigazgató hangsúlyozta azt is: megtartják a cég innovatív tevékenységeit, várakozásaik szerint a Siemens innovációjának eredményeképpen hamarosan megjelenhet a piacon a repülőgép elektromos változata is.

Szombaton látványos alapkövezés

A magyar tulajdonú Magnus Aircraft Pécs mellett, a Pogányi Repülőtér szomszédságában építi meg csúcstechnológiájú üzemét, amely az elektromos kisrepülőgépek fejlesztésének és gyártásának nemzetközi központja lesz. Az üzem ünnepélyes alapkőletétele a hagyományos repülőtéri nyílt napot megelőzően, most szombaton délelőtt lesz.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter