Máris tüntetnek a martonfaiak a tervezett menekülttábor ellen

Még csak pár órája ismert a hír, miszerint menekülttábort épít a kormány a baranyai Martonfán is, a helyiek máris reagáltak. Tüntetéssel és nyílt levéllel. Szerintük kicsinyes bosszú áll a háttérben. 

Mint az tegnap este megírtuk, a Baranya megyei Martonfán és a Zala megyei Sormáson épülnek új ideiglenes befogadó állomások – döntötte el a kormány. Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű az ügy, ezért az építés sokkal gyorsabb lesz, mivel nem kell beszerezni építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt, lefolytatni a településképi véleményezési eljárást, továbbá településképi bejelentési eljárásra sincs szükség.

A helyiek máris tiltakoznak, szombaton csendes tüntetésbe kezdtek. A demonstrációt szervező Csémi Gabriella, közmunkás, Martonfa alpolgármestere, 4 gyerekes édesanya azt írta Orbán Viktornak címzett nyílt levelében, hogy 

szerinte kicsinyies bosszút áll rajtuk a kormány.
Martonfa2

Martonfán igencsak idegesek a lakók! (Fotó: OK!PÉCS – N.K.)

“Eddig azt hittem, hogy demokratikus országban élek. Ahol elfér sok különböző vélemény, szemlélet. Most a saját bőrömön tapasztalom, hogy ha egy falu nem Fidesz szimpatizáns, sőt a legnagyobb ellenzéki erő pártelnökével mutatkozik nyilvánosan, és ez a felsőbb körök tudomására jut, akkor a kicsinyes bosszú nem marad el” – írta nyílt levelében a nő.

Az eléggé ideges levélben a Csémi szóvá teszi, hogy Martonfáról vélhetően semmit nem tud a kormány.

– Nem tudom, mennyit tud falunkról. Gyanítom, az égvilágon semmit. (…) A terület, amelyet vélhetően kinéztek maguknak a célra, egy 66 hektáros volt honvédségi lőtér, amelyben semmilyen közmű nincs. Megjegyzem, csatornázva még a falu sincs, és összesen 220-an laknak Martonfán. Mivel még nem laktam menekülttábor mellett, ezért kérdezném, hogy ez hogyan működik? Ezek az emberek ki-be járkálnak, több ezer ember fog itt grasszálni a falu összesen 5 utcáján? Vagy buszjárat fogja őket behordani Pécsre, Pécsváradra, hogy ne unatkozzanak a várakozás (a mire várakozás?) idején? 2014-ben alapítottunk egy Szociális Szövetkezetet, mely egyre több életet lehel a korábban haldokló zsákfalunkba. A mezőgazdasági területeinket nem kerítjük, a helyi lakosság tudja, hogy nem az övé, ha kér valamit, rendel, kifizeti. Ugyanezt tudják garantálni az ide betelepítendő emberekről is? (…) Mire itt megteremtik ennek a több ezer, vagy ki tudja hány embernek minimális létezésére alkalmas feltételeket, az milliárdokba kerül. Csak halkan kérdezem: miért nem gondolkodnak üresen álló laktanyákban? Van az országban bőven, és közművesítve vannak. Ja, hogy a pénz nem számít? – kesereg az alpolgármester.

Egyelőre 30-40 falubeli tiltakozik, délután csatlakozott hozzájuk a polgármester is, de azt mondják, a jövő héten a szomszédos falvakban, városokban élőket is megkeresik, hogy együttesen akadályozzák meg a menekülttábor építését.

(A teljes levelet itt lehet elolvasni.)

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter

Google Plus