Mecseki erdőirtás: Nem győzte meg a civileket Péterffy előadása

A pécsi civilek állítják, Péterrfy Attila soha nem engedte meg, hogy az égetésre begyűjtött fák közelébe menjenek. Ezért szerintük történhetett természetkárosítás, és egészen biztosan történtek brutális tarvágások a Mecsekben.

Szakmai előadást tartott a napokban a balliberálisok pécsi polgármester-jelöltje, aki igyekezett cáfolni azokat a híreket, miszerint a pécsi Hőerőmű vezetőjeként szerepe lett volna abban, hogy évente több száz hektáron vágtak ki, majd égettek el egészséges fákat az erőműben. Sőt, szerinte ilyen nem is történt!

hirdetés

Bár a baloldali sajtót meggyőzte, azokat a civileket, akik egykor évekig harcoltak a Mecsek fáiért, ezúttal sem tudta lenyűgözni.

A Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője – Vicze Csilla ügyvédnő – továbbra is állítja, vélelmezhető, hogy

  • „Péterffy Attila nem mond igazat;

  • súlyos természetkárosítás történhetett a Mecsekben;

  • és tény, hogy tarra vágtak sok száz hektárnyi, egybefüggő erdőrészeket, és

  • alapos a gyanú, hogy ép és egészséges fákat égettek el a pécsi hőerőműben”.

„Ellenőrizhetetlen erdőpusztítások”

A PTE biomassza csoport tudósai, még az igazi balhék előtt, 2008-ban kiadtak egy állásfoglalást. Ebben egyebek mellett azt elemezték, hogy mekkora és milyen energiaültetvényekre lenne szükség ahhoz, hogy valóban természetkárosítás nélkül lehessen fűteni a pécsi erőmű „biomassza” blokkját. Végül gyakorlatilag megállapították, hogy ez szinte lehetetlen: nincs ugyanis akkora szabad terület, és annyi termelő Magyarországon (és a szomszéd országokban sem), akik képesek lennének az erőmű tüzelőigényét (gazdaságosan) ellátni. Ebben az állásfoglalásban hívták fel a figyelmet arra is, miszerint

Félő, hogy ha nem sikerül kellő időben az energetikai ültetvényről faaprítékot előállítani, kellő mennyiségben és minőségben, akkor az apríték jelentős hányada a ’tüzelőanyag ellátásának problémái esetére’ fenntartott hengeres tűzifából fog származni, ami a régió erdőit további profit-generálta nyomás alá helyezi, és a jelenlegi szabályozási- ellenőrzési fegyelem lazasága miatt ellenőrizhetetlen erdőpusztításokat eredményezhet.”

A civilek szerint végül beigazolódott az, amitől a PTE tudósai is tartottak.

Péterffy saját prezentációja szerint sem stimmelnek a számok

Péterffy előadásában azt állította, a Hőerőműben csak hibás, alacsony minőségű fát égettek el és „csak” évente 20-22 ezer tonnát. Ez nagyjából 5500 Mindenki Karácsonyfája! Másképpen írva:

20-22 millió kilogramm fát jelent. Vagyis havonta 1,8 millió kilogramm „hibás”, „alacsony minőségű” fát tudtak találni és vásárolni olcsón

– ha igaz Péterffy állítása.

– Mondani bármit lehet. Mi 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben is megpróbáltunk bejutni az erőműbe és ellenőrizni ezt az állítást.

Péterffy soha nem adott lehetőséget arra, hogy szabadon megnézzük az égetésre kijelölt fákat, ellenőrizzük a fa minőségét, mert nem biztosította a spontán civilkontrollt.

Csak „amolyan idegenvezetés jelleggel”, meghatározott útvonalon nézhettük meg – hosszas egyeztetést követően – az erőmű egyes részeit – mondta Vicze Csilla, a CMM szakértője, aki hozzátette, számos levelet írtak Péterffy Attilának, de érdemben sosem válaszolt a felvetett, pontos kérdésekre. Sőt, a szervezet 5 éven keresztül tartott szakmai fórumokat is a témában, amire egyszer sem ment el Péterffy hiába hívták.

A civilek légifelvételeket készítettek, azokon pedig megdöbbentő méretű farönkök voltak láthatóak az erőmű alaposan elzárt udvarán.

erőmű fa1

erőmű fa2

A kamion eltörpül a fák között! (Fotó: CMM)

A kamion eltörpül a fák között! (Fotó: CMM)

A mecseki tarvágásokról is légifelvételeket készítettek, mert alapos okuk van feltételezni – állítják, hogy

komplett erdőrészek végezték a pécsi hőerőmű égetőjében.

tarra vágott Mecsek

Péterffynek volt egy saját céges prezentációs anyaga 2014-ben a Pécsi biomassza projektek tapasztalatai címmel.

PéterffySlide1

Ebben az áll, hogy a fatüzelésű erőmű tüzelőanyag igénye: 450 000 t/év. Majd részletezi, hogy mindennek 33%-a erdészeti fa. Az viszont nem 20-22 ezer, ahogy azt állította Péterffy Attila, hanem 148 500 tonna!

PéterffySlide

Hogyan lehet ekkora ellentmondás?

A téma kapcsán joggal merülhet fel az a kérdés, ha igaz, amit a civilek állítanak vagy sejtenek, akkor mégis hogyan lehet mindezt titokban tartani, elkendőzni, megszépíteni, elhazudni a számokat, tonnákat, hektárokat? Hogyan lehet komplett erdőírtásokat „lepapírozni”?

Erre az egyik magától értetődő válasz az, hogy a civilek nem értenek hozzá és rémeket láttak, keverték a szezont a fazonnal.

A másik válasz némileg izgalmasabb, ám egyúttal messzebb is vezet, de ezt a verziót vallják a civilek is.

Szerintük a mecseki erdőirtásokért nem csak a hőerőmű felel az iszonyú faéhsége miatt, hanem az erdészet is.

Az erdészet nélkül ugyanis lehetetlen lett volna ilyen mennyiségben fához jutni. Ugyanakkor azt is fontos tudni azonban, hogy a civilek szerint se a hazai, se az uniós jogszabályok nem kellően védik az erdőket. Vagyis kvázi törvényesen lehetett pusztítani a Mecseket!

Vicze Csilla nem vállal politikai szerepet

Bár korábban azt lehetett hallani, hogy Vicze Csillát felkérte az LMP, hogy legyen a pécsi polgármester-jelöltjük; Vicze ezt visszautasította. Sőt! A Mindenki Pécsért Mozgalomtól Heindl Péter is felkérte ugyanerre, de ezt is visszautasította Vicze Csilla.

Lapunknak most azt mondta, azért mondott nemet mindegyik szervezetnek, mert a jövőben is csak a Civilek a Mecsekért Mozgalomban és az Összefogás Pécsért Egyesületben szeretne tevékenykedni, de csakis konkrét ügyek mentén.

– Úgy látom, nem érett meg még a politikai berendezkedés arra, hogy helyi civil erők tényleges szerepet kapjanak a döntéshozatalban – mondta, hozzátéve, úgy látja, hogy központi pártpolitikától független, a központi pártirányítás végrehajtásától mentes, valódi érdekérvényesítésre lenne szükség Pécsett is, a politikai oldalak csatározása helyett.

Péterffy Attilról nehezen tudja elképzelni, hogy civil és független lenne, hiszen bőven van negatív tapasztalata arról, hogyan bánt velük – igazi civilekkel – Péterffy vezérigazgatóként.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter