Medvehagyma az új bombaüzlet!

Rommá keresik magukat ezekben a hetekben a medvehagymával üzletelők, akik szószerint lekaszáltatják a Mecseket. A budapestiek egyszerűen imádják, képesek egy csomagért 4-500 forintot is fizetni, a haszon tízszeres.

Tonnaszámra viszik a Mecsekből medvehagymát a fővárosi nagybani piacokra és a bevásárlóközpontok megrendelésére. A furgonok naponta fordulnak, annyira megnőtt a kereslet a divatos fűszer iránt.

medvehagyma1

–  Nekem is hihetetlen, hogy mennyit el tudok adni belőle, a vásárlók viszik, mint a cukrot; meg vannak őrülve érte, pedig szerintem semmi extra sincs benne – mondta az OK!PÉCSnek az egyik budapesti piac árusa, aki ezekben a hetekben naponta fordul teherautójával. –

Őrület mi van itt, én Kővágótöttös környékén szedetem a helyiekkel, 40-50 forintot adok nekik egy kis csokorért , a piacon pedig van, hogy 500-ért tudom eladni

– tette hozzá büszkén a férfi.

Most már nincs olyan bevásárlóközpont, ahol ne lehetne kapni medvehagymát csokorban vagy cserépben, ezek nélkül tavasszal nincs zöldségespult. Az ár itt is hasonló, de a szárított kiszerelés márt igazi biznisz, kilogrammonként 45 ezer forintért. A Mecsekerdő Zrt.-hez idén 26 esetben folyamodtak szedési engedélyért, így

összesen 36 hektáron kaszálják a medvehagymát a Mecsekben.

Sokan azt hiszik, hogy a medvehagyma hungarikum, mert nem tudják, hogy egy Európa és Ázsia szerte ismert nővényről van szó. Szinte minden európai nemzet konyhája használja, de csak nálunk ragadtak le a medvehagymás pogácsánál, krémlevesnél vagy pesztónál, pedig felhasználási területe elég széles.

medvehagyma2

Az tény, hogy nem kell a növényt túlgondolni, hiszen egy fokhagyma ízű, zöld levélről és fehér virágjáról van szó, ami inkább fűszer, mint zöldség, és így is kellene vele bánni.

A medvehagyma leginkább sült húsok fűszere, és ugyanúgy használható, mint a spenót vagy bármilyen puha leveles zöldfűszer, például a bazsalikom, petrezselyem vagy a koriander.

Kiváló salátákba, vagy szószok kiegészítőjeként, de vághatjuk levesekbe, tojásrántottába vagy akár egyszerű főtt krumplira. Nagyon fontos, hogy ne főzzük, mert elveszíti aromáját. A keleti országokban a bárányt is ezzel fűszerezik.

Jamie Oliver medvehagymás receptje

Csodálatos medvehagymás kolbászos fusili

Hozzávalók

2 teáskanál édesköménymag

2 kávéskanál chilipor vagy 1 friss vörös chili paprika

2 evőkanál oliva olaj

2 pár paprika nélküli grillkolbász

4 marék medvehagyma

4 marék spenót levél

320 g fusilli tészta

1 citrom

tengeri só

frissen őrölt fekete bors

1 kis maroknyi frissen reszelt parmezán sajt,

Süssük néhány percig a 5 cm-es darabokra vágott kolbászt olíva olajon amíg elkezd zsírt ereszteni. Adjuk hozzá az összetört édesköménymagot majd a spenót és a medvehagyma leveleket. Főzzünk még 3-4 percig, amíg a levelek megpuhulnak, majd a többi fűszert. Ezután keverjük bele a készre főzött tésztát, és még egy-két percig pirítsuk és csavarjuk rá a citrom levét. Tálalás előtt jöhet rá a parmezán.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter