Még mindig tart a csata az MTVA-nál, Hadházyt és Szél Bernadettet reggel kidobták

Tüntetők megpróbálták elfoglalni az MTVA Kunigunda utcai székházát, illetve ellenzéki képviselők akartak beolvasni egy petíciót élőben. Végül Hadházy Ákost és Széll Bernadettet kidobták a biztonságiak hétfő reggel. Ujhelyi István még élőzik a Kunigunda utcából, de ott van szinte mindegyik ellenzéki politikus is.

hirdetés

A túlóratörvény ellen demonstráltak civil szervezetek, az ellenzéki pártok támogatásával vasárnap Budapesten. A demonstráció hivatalosan késő délután ért véget a Kossuth téren. A tüntetők innen a Kunigunda utcába vonultak az MTVA székházához. Késő este könnygázt alkalmazott a rendőrség.

A demonstrálókkal vonuló ellenzéki politikusok be akarják olvastatni követeléseiket a közmédiában.

A helyszínen több parlamenti képviselőt rendőri kíséret mellett beengedtek az MTVA-székházba. Köztük volt Kepli Lajos és Stummer János jobbikos képviselő, Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője, Kunhalmi Ágnes, MSZP-s képviselő, Ujhelyi István MSZP-s európa parlamenti képviselő, valamint Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő. Ők egy öt pontos petíciót szerettek volna beolvasni:

  • a rabszolgatörvény azonnali visszavonását;
  • kevesebb rendőri túlórát;
  • független bíróságokat;
  • Európai Ügyészséget;
  • független közmédiát.

A rendőrség honlapján azt írta: a Kunigunda utcában összegyűltek közül többen petárdákkal, üvegekkel és más tárgyakkal dobálták meg a biztosításban részt vevő rendőröket, majd a rendőrsorfalra nyomták az elöl állókat, akik közül néhányan a földre kerültek, rosszul lettek. A rendőröket ért erőszakos támadás, illetve a demonstráció első soraiban tartózkodók testi épségének védelme érdekében a rendőrök többszöri felszólítást követően könnygázt alkalmaztak.

Budapest, 2018. december 17.
Az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstrálók az MTVA Kunigunda utcai székházánál 2018. december 17-én.
MTI/Mohai Balázs

A rendőrök a sérülteket a sorfal mögé kísérték, intézkednek egészségügyi ellátásukra – írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Hadházy Ákost és Széll Bernadettet végül – több órás vitatkozás után – a reggeli órákban a biztonsági őrök kiszorították az épületből, miután Hadházy felmászott a lépcsőre az épületben és inzultusba keveredett a biztonságiakkal.

Az országgyűlési képviselők mandátumából eredő jogon való túlterjeszkedés miatt az MTVA feljelentést tett a rendőrségen a közmédiánál demonstráló ellenzéki képviselők miatt – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hétfőn az MTI-vel.

Az éjjeli, illetve ma reggeli akcióról több ellenzéki képviselő is “tudósított” a Facebookon, élőben. Ujhelyi Istvánnak még sikerült bent maradnia az MTVA épületében, onnan is közvetít jelenleg, illetve Kórózs Lajos vette át az élőt.

UPADTE: A Fidesz erőszakról beszél

Elfogadhatatlan, hogy politikusok erőszakkal akarnak beavatkozni egy szerkesztőség működésébe – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn Budapesten újságíróknak, reagálva az MTVA székházában történtekre.

Hidvéghi Balázs kifejtette: vasárnap éjjel ellenzéki politikusok behatoltak az MTVA székházába azzal az ürüggyel, hogy információt szeretnének kérni, ott aztán hamis tűzriadót idéztek elő, a televízió munkatársaira agresszíven rátámadtak, be akartak avatkozni a szerkesztőség munkájába.

A Fidesz kommunikációs igazgatója ezt a képviselői hatalommal és jogosítványokkal való agresszív visszaélésnek nevezte, hangsúlyozva: az országgyűlési képviselői jogkör nem azt jelenti, hogy erőszakosan megzavarják egy közüzem működését.

Közölte: a Fidesz-KDNP elfogadhatatlannak tartja ezt a viselkedést.

Nyilvánvaló – folytatta a politikus -, hogy mi a céljuk: “meg akarják félemlíteni az újságírókat, ezért viselkednek agresszíven, ezért hatolnak be a televízió épületébe”.

Ezek jól ismert módszerek, “ezek a bevándorláspárti Soros-hálózat módszerei”, így akarják megfélemlíteni azokat, akik nem értenek egyet velük – mondta Hidvéghi Balázs.

UPDATE: Ma is lesz tüntetés (illetve marad) az MTVA-nál

Az Index úgy tudja, a dolgozóknak azt mondták, hogy 5-ig el kell hagyniuk az épületet a tüntetés miatt. Azt nem tudni, hogy mindez érinti-e a híradós munkatársakat.

A tüntetés este 6 órakor kezdődik a Kunigunda utcában.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter