Megdöbbent a Zsolnay Gyár tulajdonosa a kormány lépésén

Erőszakos kivásárlási szándékról, “egyes önkormányzati képviselők” asszisztálásáról és pártállami módszerekről adott ki közleményt a Zsolnay Gyár, amely megdöbbent a kormány lépésén.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és fő tulajdonosi köre megdöbbenéssel értesült a Magyar Közlönyben szerdán megjelent rendeletről, amelyben a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánítja a társaságot a csődtörvény alapján; a cég információi szerint a gyár ellen nem érkezett csőd- vagy felszámolási kérelem a pécsi törvényszékhez, és ehhez nem is áll fenn jogalap – áll a cég közleményében.

hirdetés

A külföldi befektető fő tulajdonos a Pécs várossal kötött szerződés szerinti tőkeemeléseket végrehajtotta, a gyár a munkahelyeket megtartotta, az exportot és ebből eredő árbevételeit folyamatosan növeli, emiatt nem áll fenn csőd- vagy felszámolási fizetésképtelenségi helyzet – írja az igazgatóság elnöke, Cséplő Petra.

A közlemény ugyanakkor sajnálatosnak nevezi azt

“a gyárat ért erőszakos kivásárlási szándékot, amelyhez tevőleges partnerséget mutatnak egyes önkormányzati képviselők.”

Mindez az elmúlt hetekben történt.

A gyár korábbi, a Magyar Fejlesztési Bankkal megkötött fejlesztési hiteleinek jelenleg is folyamatban lévő hitelkonszolidációs eljárásába beavatkozva követelésvásárlási ajánlattal élt egy, a gyárat megszerezni kívánó, nem porcelán- és pirogránit gyártási főtevékenységű építőipari cég, amely vételi ajánlatot is tett korábban a Pécs Holding Zrt. kezében lévő Zsolnay-részvényekre – fogalmaz a közlemény.

A Zsolnay szerint a már helyreállított működésű társaságot állami-városi tulajdonba visszaszerezni szándékozók egy újabb privatizációs manőver előkészítéseként tették meg előterjesztésüket a kormánynak, “a társaság működtetésére eddig több százmillió forintot fordító külföldi befektető sárba tiprásával, a vele való elszámolás lehetőségének teljes kizárásával, államhatalmi eszközökkel” – olvasható a közleményben.

“Milyen magyar üzleti jogbiztonság az, hogy egy normálisan működő, ráadásul Hungarikum címmel védett örökségvédelemmel érintett Zsolnayt csak úgy el lehet venni, annak működtetőjétől? A több mint 200 pécsi munkahely megszüntetésének felelősségét melyik pécsi városvezető fogja ezek után viselni, ha egy budapesti vagyonfelügyelő a bezárásról dönt? Mi lesz a Zsolnay jövője?” – teszik fel a kérdés a közleményben.

A Népszabadság már azt írja: A város viszonya az új tulajdonossal megromlott, ennek egyik oka az volt, hogy Najari feleségének egyik cége európai névhasználatot szerzett a Zsolnay névre, s erről az utóbb visszacsinált lépésről az önkormányzat, mint kisebbségi gazda nem értesült. Nem elképzelhetetlen, hogy a városvezetésnek elege lett a többségi tulajdonosból, s a közleményben megfogalmazott állításnak alapja van. A város mostanáig nem válaszolt Cséplő Petra vádjaira.

Cséplő Petra teljes közleményét IDE kattintva lehet elolvasni.

(Borítóképünkön Bachar Najari, a gyár tulajdonosa látható.)

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter