Döbbenetesen sok pénzt költ(ött) kultúrára Pécs

Megéri-e 2,5 milliárd forint pécsi közpénzt tolni a helyi kultúrába évente? És ez csak az a pénz, amit az önkormányzat (vagyis mi) tesz bele. Attól kulturális főváros-e Pécs, hogy 213 (!) kulturális “egységet” tartunk fent?

Nem könnyű kérdések ezek, de a kultúrát forintosítani sem az. Mindenesetre a kérdés jogos, különösen azok után, hogy Pécs kultúrára fogékony lakosságának egy része egy emberként hördült fel a hírt hallva: jelentősen átszabja és összeolvasztja a város a kulturális intézményeit.

Utána néztünk, és kiderült, hogy

a pécsi önkormányzat évente közel 2,5 milliárd (közpénz) forintot tol bele a városi kultúrába, és támogat összesen 213 (!) kulturális szervezetet.

Vagyis támogatott eddig, ha csütörtökön megszavazzák a városatyák az összevonásokat.

(OK!PÉCS saját gyűjtés, 2016-os adatok alapján)

(OK!PÉCS saját gyűjtés, 2016-os adatok alapján)

A kultúra luxus

A kérdés az, luxusnak tekinthető-e a kultúra, vagy a kulturális projektek támogatása és finanszírozása. Hol a határ a befektetés és a támogatás között, vagyis mennyi pénzt érdemes még rááldozni a turistákban és a költésekben mérhető sikerre? Merthogy ez esetben a “sikert” forintban érdemes mérni – hiszen a mi forintjaink állnak a másik oldalon.

Pécsett mindenképpen luxusnak tekinthető a kultúra eddigi mértékű finanszírozása, különösen abból a szempontból, hogy bár generál turizmust, látogatókat és ezáltal a városban lecsapodó forintokat, a pécsieknek csak egy igen szűk rétegét érinti és érdekli “fogyasztóként”, erre pénzt áldozni pedig még ennél is kevesebben tudnak.

Csak egy szűk elitet érdekel a kultúra Pécsen – OK!PÉCS

Na, de mi köze van ennek a Csillag étteremhez, és Csontváryhoz? Nagyon is sok.

Mitől Pécs a Kultúra Fővárosa?

Semmiképpen sem attól, hogy több száz kulturális szervezetet, intézményt támogat közpénzből. A 80-as években ugyanis, amikor a bányászvárosi attitűdből ébredező Pécsen, elsősorban az egyetemi, értelmiségi, művészeti közösségeknek köszönhetően virágozni kezdett a kultúra, a valóságban csak néhány kulturális szervezet és intézmény működött.

Nem 213, hanem egy maroknyi.

Mégis Pécs egy olyan kulturális központtá tudott válni, ahol országszerte ismert alkotóközösségek jöhettek létre.

Tehát a “Kulturális Főváros” nem függ össze a kulturális szervezetek darabszámával, sem pedig azok nagyságával. Sokkal inkább függ ez a szabad és kreatív gondolkodástól, alkotástól és a személyiségektől.

A kevesebb pedig néha több!

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter