Megfúrnák Kőváriék népszavazását uránbánya ügyben

A Helyi Választási Bizottság első körben elkaszálta a kezdeményezést, a bizottság szerint ugyanis nem lehet az egész város területén megtiltani a bányászatot, mert Pécs nem hozhat olyan rendeletet, amely szembe megy a törvényekkel.

Az Összefogás Pécsért Egyesület pár hete jelentette be, népszavazást kezdeményeznek azért, hogy Pécsett ne lehessen uránbánya. Ehhez azonban előzetesen a Helyi Választási Bizottság jóváhagyása kellene, mert csak ezt követően startolhatna az aláírásgyűjtés, és ha kellő számú szignó összegyűlik, csak utána lehetne ebből népszavazás. A bizottság azonban már most lecsavarta az ügyet.

hirdetés

– Arra hivatkozva utasították el a kérelmünket, hogy a törvényekkel szemben nem hozhat döntést egy város közgyűlése. Mi ezzel azonban nem értünk egyet, ugyanis szerintünk az Alkotmány is lehetőséget ad arra, hogy megvédjük a természeti környezetet, illetve azt is kimondja a főszabály, hogy az élet védelme elsődleges – magyarázza Kővári János, aki bejelentette: fellebbezni fognak a HVB határozata ellen.

Közölte azt is, utcára mennek és elkezdik az aláírások gyűjtését, ugyanis ha sok pécsi tiltakozik a tervezett uránbánya ellen, akkor azt nem hagyhatja figyelmen kívül a városvezetés.

hirdetés

EU-s milliárdok és munkahelyek: Zöld Főváros megbízott lesz Kőváriból

Kővári János bejelentette azt is, régóta kérte és most Páva Zsolt polgármester engedélyezte a számára, hogy ő legyen a pécsi Zöld Főváros Program „megbízottja”, program-vezetője – erről a következő Közgyűlés is határoz majd.

– Az Összefogás Pécsért mindig is a fenntartható városfejlesztésben hitt, az elmúlt években is ezt szem előtt tartva dolgoztuk ki és nyújtottuk be javaslatainkat a városvezetésnek. Bízom abban, hogy most felgyorsulhat ez a program Pécsen, hiszen

a Zöld Főváros Program nem valami elvont, zöld ügy; hanem uniós milliárdokról, beruházásokról, korszerű és modern közösségi közlekedésről és munkahelyekről szól, amely a ma és a holnap pécsi embereinek az érdeke is

– mondta a civil, független politikus.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter