Megint balhé volt a POSZT-on

Az Operaház vezetője egyszer csak kivonult a teremből, mert nem tetszett neki, hogy Bánk bánt előadó társulat szondázni kezdte a közönség “magyarságát”, illetve nemzeti öntudatát. 

Botránnyal ért véget csütörtök este az Újvidéki Színház Bánk bán című előadása a Pécsi Nemzeti Színházban – számolt be számos hírportál, köztük a Válasz.hu is. A darab végén, mikor a nézők tapsolni kezdtek volna, az egyik színész megkérte őket, hogy vegyenek részt egy interaktív játékban. Az volt a lényeg, hogy akkor kell felállniuk és kimenniük a teremből, ha olyan kijelentést hallanak, ami ha valóban bekövetkezne,  elhagynák az országot is.

hirdetés

A 23 felvetés között volt olyan, hogy „650 forint lesz az euró” de elhangzott még az is, hogy „embargó lenne Magyarország ellen” „kilépnénk az unióból”, „NATO bombázás lenne Magyarországon” vagy „félkatonai szervezetek tartanának etnikai tisztogatást az országban” stb.

A “játékot” Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója, az idei zsűri egyik tagja akasztotta meg egy idő után. Felállt és azt mondta, ő inkább azt a kérdést tenné fel, hogy ki szerint szólt ez az egész Katona József Bánk bán című művéről. Szigethy Gábor, író a 2013-as POSZT válogatója ekkor Ókovácsra reagálva, azt mondta, akkor kell majd kimenni, amikor vége van ennek a dilettáns performansznak. Majd miután a játékot vezető színész folytatta a felvetések sorolását, az Operaház igazgatója nemtettszését kifejezve elhagyta a nézőteret.

hirdetés

A játék végén, miután már a nézőközönség fele kiment (az előtérben kivetítőn követhették a bent zajló eseményeket), egy részük visszajött, és a játék elején a színpadról kijövő színészek is visszatértek, és az előadás összes résztvevője egyszerre hajolt meg a félháznyi nézőközönség előtt.

Az újvidékiek előadásának szakmai beszélgetése péntek délben lesz – várhatóan izgalmas lesz.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója azt mondta a Népszavának az esettel kapcsolatban, hogy korábban náluk is voltak az utolsó jelenetnél nézői beszólások, de ilyen heves reakciókat, mint most Pécsett nem váltott ki az előadás. Szerinte az előadás kisebbségi optikából próbál a haza fogalmáról, önreflektív módon beszélni, és ehhez Katona József darabja csupán apropó.

Az idei POSZT egyébként nem indult szépen, és úgy tűnik, sajnos nem is úgy folytatódik, ahogy korábban megszokhattuk.

via Válasz.hu

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter