Megint összeborult a pécsi ellenzék

Ezúttal a Bodára tervezett atomtemető ügye kovácsolta egybe a pártokat, ugyanis azt szeretnék, ha a pécsieket jobban és alaposabban tájékoztatná az önkormányzat a “szomszédban” folyó kutatásokról.

Mint azt az OK!PÉCS megírta, összeállt a Jobbik, az MSZP, az LMP, a DK és az ÖPE. Kicsit matekoztak és rájöttek, hogyha összeadják az ellenzéki pártokra külön-külön leadott választói voksokat, akkor összesen több jön ki, mint amit a Fidesz kapott egyedül. Ennél nagyobb ötleteik is lettek egyből, de végül az egészből nem lett semmi.

Úgy látszik, egyáltalán nem keseredtek el, mert most újra összeborult a az LMP, a Jobbik, az ÖPE, az MSZP és a DK. Ezúttal azt akarják elérni, hogy – idézzük: PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS LAKOSSÁGÁNAK TÁJÉKOZTATÁSA, VALAMINT A VÁROS ÉRDEKEINEK ÉRVÉNYESÍTÉSE A NAGY AKTIVITÁSÚ RADIOAKTÍV HULLADÉKTÁROLÓ LEHETSÉGES HELYSZÍNE KAPCSÁN, BODA TÉRSÉGÉBEN FOLYTATOTT KUTATÁSOKKAL ÖSSZEFÜGGÉSBEN.

Ezt a rövid nevet adták ugyanis annak a közös előterjesztésnek, amit terveik szerint a csütörtöki közgyűlésen meg is szavaztatnak majd a fideszesekkel.

Az ellenzéki képviselők célja, hogy – idézzük: “Meg kell adni a lehetőséget Pécs városának, hogy valamennyi információt megismerhessen, és idejében véleményt nyilváníthasson a tervekről, hogy érdekeit érvényesíthesse akkor, amikor erre még lehetősége van.” Kifogásolják ugyanis, hogy csak Boda téréségében kutatják, hogy alkalmas-e a terület egy atomtemető építésére, illetve azzal sem értenek egyet, hogy szerintük a pécsieket eddig senki nem tájékoztatta semmiről. Hangsúlyozzák azt is, hogy szerintük “példátlan, hogy Pécs méretű nagyvároshoz ennyire közel terveznének ilyen létesítményt. Mivel nagy aktivitású radioaktív hulladékok szállításáról, és végleges elhelyezéséről van szó, az ügyet nem lehet azért ignorálni, mert nem érinti a város közigazgatási határát.”

A pécsiek megkérdezése nélkül nem lesz atomtemető

Az ellenzék ugyan szinte egész évben az atomtemető ügye körül sündörgött, de különösebb (politikai) eredmény nélkül. A témában rendezett LMP-s pécsi fórumra alig pár pécsi ment el tavasszal és ősszel is.

Az önkormányzat sem igen veszi fel a kesztyűt a témában, mivel “nincs új mondanivalójuk” azóta, hogy Páva Zsolt kijelentette:

“Orbán Viktor miniszterelnök is megerősített bennünket abban, hogy a pécsiek véleménye és megkérdezése nélkül nem épülhet a jövőben semmiféle atomhulladék tároló a Mecsekben!

A miniszterelnök világosan és egyértelműen fogalmazott: a majdani tároló ügyében nem a kormány, hanem az emberek döntenek majd! Ezt erősítette meg Lázár János miniszter is Pécsett, aki azt mondta: ‘huszonhárom éve folyik egy elemző munka, most annyi történt, hogy újabb vizsgálatokat rendelt meg az állam 2018-ig bezárólag’. Pécs nélkül pedig nem lesz döntés!”

Semmi sincs eldöntve

Sokan kész tényként kezelik, hogy Pécs mellett lesz egy atomtemető, ahová például a Paks 2 kiégett fűtőelemei is kerülnének. Ez ugyan valóban sanszos, de közel sincs eldöntve. A Pécstől pár kilométerre fekvő Bodán már 1990 óta vizsgálják a kőzetet, hogy alkalmas lehet-e nagy radioaktivitású hulladék tárolására és még jó pár évig fognak is vizsgálódni.

Ami biztosnak tűnik jelenleg, hogy 30-35 év múlva, vagyis 2050 környékére kell(ene) építeni egy atomtemetőt Magyarországon.

MONDD EL, NE TARTSD MAGADBAN A VÉLEMÉNYED!

Facebook

Twitter