Megnyugodhatnak a civilek Pécsen?

Az önkormányzatnál nem terveznek semmiféle átvilágítást, nem lesz újabb civileket vizsgáló bizottság sem – közölték érdeklődésünkre a városházán.

Napok óta lázban tartja a civil szervezeteket a hír, miszerint komoly változásokra készülhetnek a jövőben. Egyelőre azonban sokkal több a találgatás és a szerencsétlenebbnél, szerencsétlenebb politikusi nyilatkozgatás az ügyben, mint a konkrétumok.

hirdetés

A tények szintjén mindössze annyit tudni egyelőre, hogy a kormány szándékai szerint “átláthatóbban” kell működniük majd a civil szervezeteknek. Persze ez sokak szerint azt jelenti, hogy megpróbálják ellehetetleníteni a Soros-hadsereg tagjait és szervezeteit, míg a kormányoldal szerint arról van szó, hogy tisztán kell látni, mely szervezeteket pénzel külföldi szervezet, kormány és pontosan milyen célok mentén is működnek Magyarországon.

A hírek kapcsán rákérdeztünk a pécsi önkormányzatnál, hogy itt terveznek-e bármilyen átvilágítást, netán egy újabb civileket vizsgáló bizottság felállítását, mint arra volt példa pár éve.

– Éves szinten több tízmillió forintot használhatnak fel a civil szervezetek városi forrásokból. Természetes, hogy – mint minden közpénzt felhasználó szervezetnél – az önkormányzat elvárja, hogy a támogatott szervezetek tételesen, számlákkal igazolhatóan, ellenőrizhető módon elszámoljanak a kapott támogatással – írták válaszukban.

Megtudtuk, hogy a Polgármesteri Hivatal Ellenőrzési Osztálya rendszeresen végzi a támogatásban részesülő civil szervezetek ellenőrzését, emellett, amennyiben úgy ítéli meg az önkormányzat képviselő testülete – mint történt ez két esztendeje a civil vizsgálóbizottság felállításával – külön testületet is létrehozhat esetleges vitatott folyamatok részleteinek megismerésére az önkormányzat.

– Pécsett több olyan civil szervezet is működik, amely részesül külföldi finanszírozásban, programjaikban legtöbb esetben az önkormányzat is részt vesz- pl. a Norvég Alapból finanszírozott Peer Gynt Projekt. A civil szervezetek támogatását illetően azt vallja az önkormányzat, hogy a köz szolgálata, a tevékenység és a hatékonyság a legfontosabb, nem az, hogy felhasznál-e a szervezet külföldi forrást vagy sem – közölték.

Hogy egyértelmű legyen, hangsúlyozták, külön önkormányzati szabályozást sem terveznek a jövőben.

hirdetés

HOZZÁSZÓLÁSOK

Facebook

Twitter